Postignut dogovor o kreditu

Slika /slike/vijesti/mfin.jpg

Na današnjem sastanku u Ministarstvu financija na kojem su sudjelovali ministar financija Ivan Šuker, guverner Hrvatske narodne banke dr. Željko Rohatinski, te predsjednici Uprava najvećih poslovnih banaka u Hrvatskoj, postignut je dogovor o kreditnom aranžmanu u visini 750 milijuna Eura namijenjenom za refinanciranje otplata inozemnog i tuzemnog javnog duga predviđenih Državnim proračunom za 2008. godinu.

Predmetnim je dogovorom osigurana puna usklađenost monetarne i fiskalne politike u minimiziranju negativnih učinaka krize i nestabilnosti svjetskih financijskih tržišta. Sudjelovanje u kreditu u iznosu 750 milijuna Eura uz kamatu od 5,5% putem vodećih aranžera bit će ponuđeno svim poslovnim bankama u Hrvatskoj, a cjelokupni aranžman bit će dovršen do kraja svibnja ove godine.

Potpisom ugovora između Ministarstva financija i banaka aranžera steći će se uvjeti za donošenje Odluke Hrvatske narodne banke o snižavanju stope održavanja pokrića deviznih obveza deviznim potraživanjima s 32% na 28,5%.



Pisane vijesti