Potpisan Memorandum o suglasnosti između Vlade RH i EBRD-a o Godišnjoj skupštini

Slika /slike/vijesti/potpisivanje.jpg

Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o Godišnjoj skupštini EBRD-a koja će se održati u Zagrebu 14. i 15. svibnja 2010. godine potpisan je danas u Zagrebu. Memorandum su potpisali potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Ivan Šuker i Glavni tajnik EBRD-a Enzo Quattrociocche.

Nakon što se Hrvatska kandidirala za domaćina Godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 2010. godine, Odbor izvršnih direktora EBRD-a na svojoj sjednici održanoj 29. travnja 2008. godine prihvatio je kandidaturu, a potom su ju prihvatili i svi guverneri Banke. Dobivanje organizacije Godišnje skupštine veliko je priznanje Hrvatskoj kao zemlji sa izuzetno dobrom suradnjom s EBRD-om te događaj značajan u političkom, gospodarskom i društvenom smislu. Na skupštini sudjeluje oko 2000 ljudi iz političkog i poslovnog svijeta iz preko 60 zemalja Europe i svijeta: 63 službene delegacije članica EBRD-a (predvođene obično ministrom financija), poslovni gosti (bankari, investitori), različiti ostali visoki uzvanici (profesori, predavači, predstavnici drugih međunarodnih financijskih institucija i sl.) te predstavnici nevladinih udruga i organizacija.

Najvažniji događaj, sama srž Godišnje skupštine su Sjednice Odbora Guvernera i Poslovni forum u sklopu kojeg će se održati i poludnevni „Hrvatski investicijski forum" (Host Investment Forum). To je izuzetna prilika da Hrvatska predstavi svoje tržište te privuče predstavnike brojnih međunarodnih financijskih institucija i poslovnih banaka kao investitore. Također, u sklopu Godišnje skupštine održavaju se i programi Civilnog društva, godišnji sastanak EBRD-ovih donatora, bilateralni sastanci službenih delegacija, potpisivanja različitih Ugovora, domjenak za sve sudionike, program za supruge/partnere VIP osoba te mnoga druga događanja.

Ministarstvo financija ispred hrvatske Vlade, nadležno je za suradnju s EBRD-om, pa tako i za organizaciju Godišnje skupštine EBRD-a. Budući da je organizacija Skupštine vrlo zahtjevan i odgovoran posao potpisan je Memorandum o suglasnosti, kojim su definirane sve obveze obiju strana.



Pisane vijesti