Potpredsjednik Marić na sastanku Ecofinaa

Slika /slike/vijesti/novo/preuzmi.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić sudjelovat će na sastanku Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove (Economic and Financial Affairs, ECOFIN) u četvrtak, 10. listopada 2019., u Luksemburgu.

Dan prije sastanka ECOFIN-a, održat će se redovni sastanak Euro skupine, te sastanak u uključivom formatu na kojem će se održati rasprava o Proračunskom instrumentu za konvergenciju i konkurentnost te o Instrumentu za države članice izvan europodručja.

U okviru zakonodavnog dijela sastanka ECOFIN-a, pod točkom Razno Komisija će predstaviti prijedlog upravljačkog okvira Proračunskog instrumenta za konvergenciju i konkurentnost, a nakon toga se očekuje informacija finskog predsjedništva o trenutnim zakonodavnim prijedlozima u području financijskih usluga.

U nezakonodavnom dijelu sastanka, predsjednik Europskog revizorskog suda će predstaviti Godišnje izvješće o provedbi proračuna EU za financijsku godinu 2018. Nakon toga će uslijediti prezentacija izvješća Radne skupine na visokoj razini za analizu europske financijske arhitekture za razvoj o kojem se očekuje rasprava među ministrima. Također ministri će održati raspravu oko provedbe Akcijskog plana za sprječavanje pranja novca i Direktive o sprječavanju pranja novca s fokusom na politiku prema visokorizičnim trećim zemljama. Rasprava se očekuje i o naučenim lekcijama tijekom ovogodišnjeg procesa Europskog semestra.

U pogledu priprema za godišnji sastanak skupine G20 i MMF-a koji se održavaju u Washingtonu 17. - 19. listopada 2019. ministri će usvojiti zajedničke poruke za sastanka skupine G20 i izjavu za IMFC, a Finsko predsjedništvo će dati informaciju o trenutnom stanju rada Koalicije ministara financija za djelovanje u području klime.

Nakon toga se očekuje usvajanje preporuke Vijeća o imenovanju člana Izvršnog odbora Europske središnje banke.

Pod točkom Razno, Komisija će dati informaciju o daljnjim koracima u pogledu usvajanja zaključaka Vijeća o Uniji tržišta kapitala, informaciju o stanju provedbe zakonodavnih akata u području financijskih usluga te informaciju o međunarodnoj platformi za održivo financiranje.



Pisane vijesti