Potpredsjednik Vlade Primorac na konferenciji “Izazov promjene”

  • Slika /slike/Vijesti2024/4dio/pojedinaco/IMG-20241017-WA0006.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac danas je uvodnim govorom putem video poruke pozdravio sudionike konferencije “Izazov promjene”.

Svake godine Zagrebačka burza i Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava organiziraju konferenciju “Izazov promjene”, koja je središnje događanje cjelokupne financijske zajednice u Hrvatskoj, ali i u regiji.
 
U uvodnom govoru na ovogodišnjoj dvodnevnoj konferenciji, koja je okupila više od 500 sudionika, ministar Primorac je istaknuo kako je država prepoznala potrebu aktivnije uloge u razvoju financijskog sustava s ciljem poticanja daljnjeg rasta i razvoja našeg gospodarstva. Iako je izravna uloga države u razvoju financijskog tržišta ograničena, može biti značajna u pogledu administrativnog rasterećenja, koordinacije aktivnosti različitih institucija i sudionika, ali i stvaranja sveukupno pozitivnog ozračja vezanog uz inovacije i usmjeravanje razvoja. U kontekstu razvoja gospodarstava na globalnoj razini, ministar Primorac je posebno spomenuo izazove kad je riječ o relativno malim gospodarstvima, što je značajno i u kontekstu skorog predstavljanja Strateškog okvira za razvoj tržišta kapitala u kojemu je kao cilj istaknuo postizanje statusa „tržišta u nastajanju“ (emerging market). Vezano za sam Strateški okvir ministar je pojasnio kako je određeno pet strateških smjerova razvoja tržišta kapitala u Hrvatskoj, a svakako je važno istražiti opcije vezane uz moguće regionalne integracije nacionalnog tržišta.  Pritom je naveo kako smo za razmišljanje i usmjeravanje prema regionalnoj integraciji svakako inspirirani baltičkim zemljama koje su se ujedinile i kreirale zajednički indeks, koji im je omogućio bolju vidljivost na inozemnim tržištima i privlačenje većih investitora, zadržavajući pritom identitet i ulogu nacionalnog tržišta za lokalne izdavatelje.
 
Ministar Primorac je također istaknuo kako će se nastojati Hrvatsku pozicionirati kao regionalni financijski hub za određene tržišne niše unutar našeg geografskog područja, ali i šire. To će nam omogućiti privlačenje novih tvrtki i investitora, a u tu svrhu usmjerit ćemo se na razvijanje financijske infrastrukture, unaprjeđenje zakonodavnog okvira koji treba biti što više business friendly. Ali i uspostavljanje otvorenih kanala komunikacije kako s regulatorima, tako i s industrijom koja će u tom dijelu svakako moći računati i na našu visoko kvalificiranu radnu snagu.
 
Nužno je i u što većoj mjeri digitalizirati tržište kapitala, ali i unaprijediti korporativno upravljanje te time dati dodatnu podršku razvoju tržišta. Ministar Primorac je naveo i kako smo svjesni da bez unaprjeđenja likvidnosti tržišta kapitala u Hrvatskoj i bez razvoja novih investicijskih instrumenata i načina financiranja nije realno očekivati značajnije iskorake na našem tržištu. Dopuna ovim strateškim smjerovima bit će i dvije horizontalne inicijative usmjerene na smanjenje prekomjerne regulacije u hrvatskom zakonodavstva, ali i na nužnost stvaranja kulture investiranja kako bi se razvila baza investitora koja će privući nova izdanja. Uz važnost uspostavljanja centraliziranog mjesta na kojem će biti dostupne informacije za izdavatelje i ulagače, informacije o infrastrukturi, ali i onboarding klijenata zajedno s relevantnim podacima, objavama i sl., kao i unaprjeđenja korporativnog upravljanja u trgovačkim društvima, ministar Primorac je još jednom naglasio važnost jačanja financijske pismenosti, odnosno educiranja građana o opcijama koje su im na raspolaganju. Ovaj aspekt je izrazito bitan i ostaje jedan od prioriteta Ministarstva financija jer samo financijski pismeni građani mogu prepoznati mogućnosti ulaganja, donositi odgovorne i promišljene odluke i tako uspješno upravljati svojim štednjama.
 
Podsjetio je i kako je poticaj snažnijem sudjelovanju građana na tržištu kapitala Ministarstvo financija dalo tijekom 2023. i 2024. izdavanjem državnih vrijednosnih papira, dvije državne obveznice i četiri kruga upisa trezorskih zapisa za građane, a tim putem će se i nastaviti. Upravo vrlo dobro prihvaćena izdanja državnih obveznica i trezorskih zapisa ukazuju na to da se povjerenje građana u tržište kapitala polako vraća i da ga je potrebno zadržati i iskoristiti kako bismo oživjeli naše tržište.
 
Na kraju, ministar Primorac je spomenuo i nedavno poboljšanje kreditnog rejtinga kojim je Hrvatska ušla u A razred, što je rezultat dugotrajnih i kontinuiranih napora Vlade. Istaknuo je kako je zadatak ne posustati kako bi se osigurala dodatna poboljšanja kreditnog rejtinga, a time, i kroz razvoj financijskog sustava, kako bi se osiguralo povoljnije financiranje i veća konkurentnost našeg gospodarstva. „Pri tome želimo poslati i jasnu poruku da upravo u unaprjeđenju tržišta kapitala vidimo veliki potencijal i da postoji značajan prostor za napredak“, istaknuo je ministar Primorac u svom govoru.
 
Konferencija se nastavila zanimljivim izlaganjima, a tijekom sutrašnjeg programa državni tajnik u Ministarstvu financija Davor Zoričić sudjelovat će u panelu pod nazivom „Shaping tomorrow: Strategic insights for the future of Croatian Capital Markets“.


Pisane vijesti