Potpredsjednik Vlade Primorac najavio predstavljanje Strateškog okvira za razvoj tržišta kapitala u Hrvatskoj i istaknuo važnost regionalne integracije

  • Slika /slike/Vijesti2024/4dio/24 MP TK24a.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Marko Primorac najavio je skoro predstavljanje Strateškog okvira za razvoj tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj te istaknuo važnost regionalne integracije.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Marko Primorac sudjelovao je 9. listopada 2024. na hrvatsko-slovenskoj konferenciji „Tržišta kapitala 2024: Budućnost štednje i ulaganja“ u organizaciji Jutarnjeg lista i Dela. Cilj ove konferencije jest naglasiti značaj tržišta kapitala u suvremenoj ekonomiji, raspraviti o budućnosti te rizicima i prilikama za tržišta kapitala u regiji.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Marko Primorac naglasio je važnost mjera Vlade RH u smislu poticaja tržišnoj aktivnosti kroz uspješna izdanja državnih obveznica i trezorskih zapisa za građane u prošloj i ovoj godini. Više od 150 tisuća građana sudjelovalo je u izdanjima dvije državne obveznice i četiri kruga upisa trezorskih zapisa za građane čime je udio malih ulagatelja u javnom dugu nešto manji od 10 posto. U kontekstu novih prilika za privlačenje stranih investicija i za aktivnije sudjelovanje u regionalnim financijskim mrežama, posebno je istaknuta predanost Hrvatske za jačom integracijom tržišta kapitala u regiji, posebno tržišta kapitala Hrvatske i Slovenije, ali i jačanje integracije s tržištima drugih država članica Europske unije.

Suradnja Hrvatske i Slovenije bi se mogla materijalizirati kroz različite aspekte od kojih je istaknuto uspostavljanje zajedničkog indexa, koji bi služio kao klasifikacija tržišta kapitala Hrvatske i Slovenije. Time bi se svakako osnažio potencijal za povećanje likvidnosti čime bi se i privukao širi krug investitora, a s konačnim ciljem postizanja prepoznatljivosti tržišta kapitala naše dvije države, a moguće i drugih država u regiji kao jedinstvenog tržišta kod glavnih svjetskih pružatelja indeksa.

Također, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Marko Primorac posebno je naglasio i važnost mjera koje Ministarstvo financija provodi s ciljem jačanja financijske pismenosti građana jer samo financijski pismeni građani mogu prepoznati mogućnosti ulaganja, donositi odgovorne i promišljene odluke i tako uspješno upravljati svojim štednjama.

Na konferenciji su sudjelovali i potpredsjednik slovenske Vlade i ministar financija Klemen Boštjančič, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Žigman te veliki broj predstavnika financijskog sektora, stručnjaka za tržište kapitala i drugi brojni istaknuti sudionici iz Slovenije i Hrvatske.

Pisane vijesti