Predstavljanje IPA projekta "Razvoj carinskog laboratorija"

Slika /slike/vijesti/CarinaNovosti_1723_201402271101107506.jpg

U organizaciji Europske komisije, Glavne uprave za proširenje, u Zagrebu je dana 26. veljače 2014. godine održano predstavljanje projekta „Razvoj carinskog laboratorija" kao primjer uspješnog projekta financiranog iz sredstava programa pretpristupne pomoći Europske unije (IPA).

Svrha projekta vrijednog 1.530.723,00 eura, od čega je iznos sufinanciranja od strane Europske unije 1.273.042,78 eura, je poboljšanje operativnih kapaciteta carinskih laboratorija u skladu sa zahtjevima Europske unije. 

Predstavljanje je održano u prostorijama Centralnog carinskog laboratorija te u Predstavništvu Europske komisije u Zagrebu u prisutnosti delegacije Carinske uprave Republike Hrvatske i 18 novinara iz zemalja država članica Europske unije.

Prisutnima su se obratili veleposlanik gosp. Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u RH i pomoćnik ministra financija, ravnatelj Carinske uprave gosp. Zlatko Grabar. Pomoćnica ravnatelja Carinske uprave gđa. Jadranka Čubrić održala je prezentaciju o rezultatima projekta.

Ravnatelj Carinske uprave gosp. Zlatko Grabar u svom je izlaganju naglasio ulogu carinskih službi zemalja Carinske unije čiji je primarni zadatak osiguranje sigurnosti zakonitog protoka robe, podupiranje konkurentnost tržišta i zaštita od nelojalne i nezakonite trgovine. Kao članica Carinske unije, Carinska uprava Republike Hrvatske prošla je zahtjevan i kompleksan proces modernizacije carinskog sustava, usvajanja novih i složenih tehnologija, preuzimanje novih zadaća i obaveza, a sve u cilju kvalitetnog funkcioniranja cjelokupnog međunarodnog prometa robom. U postizanju navedenih ciljeva uloga Centralnog carinskog laboratorija od vitalnog je značaja.

Također je napomenuto kako je Carinska uprava Republike Hrvatske u cjelokupnom procesu modernizacije carinske službe Republike Hrvatske tijekom pregovora za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj Uniji u velikoj mjeri koristila programe pretpristupne pomoći te je do sada provela 30 projekata u ukupnoj vrijednosti od 32.060.803,89 eura.

Kroz pretpristupne programe prve generacije CARDS i PHARE povučena su sredstva u ukupnom iznosu od 21.459.872,17 eura, od čega je 10.671.540,56 eura povučeno kroz program Twinning (12 projekata), 9.765.309,74 eura za usluge (6 projekata), a za nabavu opreme povučeno je 1.023.021,87 eura (2 projekta). Putem programa pretpristupne pomoći IPA - I komponenta realizirana su financijska sredstva u ukupnom iznosu od 12.600.931,72 eura, od čega je 1.891.459,00 eura povučeno kroz program Twinning (6 projekata), a 10.709.472,72 eura povučeno je za nabavu opreme (4 projekta). U planu su i budući projekti iz programa IPA - I komponenta u vrijednosti od 2.000.000,00 eura.

Voditeljica Centralnog carinskog laboratorija, pomoćnica ravnatelja Carinske uprave gđa. Jadranka Čubrić istakla je nabavu sofisticirane opreme i obuku djelatnika carinskog laboratorija za rukovanje istom kao najznačajnije rezultate ovog projekta. Na taj način poboljšana je kvaliteta kontrole roba, omogućena je kvalitetnija analiza uzoraka u skladu sa standardima Zajedničke poljoprivredne politike i pojednostavljena klasifikacija prema tarifnoj i statističkoj nomenklaturi, a što je rezultiralo jačanjem Carinske uprave Republike Hrvatske u podršci sprječavanja nezakonitog prometa roba na teritoriju Europske unije.

Ovaj događaj bio je ujedno i prilika da se zahvalimo našim partnerima u Europskoj komisiji i zemljama članicama na odličnoj suradnji i velikoj pomoći koju su Carinskoj upravi pružili tijekom prethodnih godina.



Pisane vijesti