Predstavljen Prijedlog zakona o porezu na nekretnine predstavnicima političkih stranaka

Slika /slike/vijesti/121213.jpg

Predstavnici Ministarstva financija, među kojima su bili ministar financija Slavko Linić,  pomoćnica ministra i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec i pomoćnica ravnateljice Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan, predstavili su danas Prijedlog zakona o porezu na nekretnine predstavnicima političkih stranaka.

Pozivu na predstavljanje Prijedloga zakona odazvali su se samo predstavnici Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati i Hrvatske stranke umirovljenika, iako su bili pozvani i predstavnici Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske seljačke stranke, Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević, Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, Hrvatskih laburista – Stranke rada, Istarskog demokratskog sabora, Samostalne demokratske srpske stranke, nezavisni zastupnici i zastupnici nacionalnih manjina.

Tijekom predstavljanja Prijedloga zakona istaknuto je kako predloženi porez na nekretnine nije novi porez već zamjena za postojeći porez na kuće za odmor i komunalnu naknadu, kako je u funkciji rasterećenja cijene rada i financiranja decentraliziranih funkcija te stavljanja imovine u funkciju. To je lokalni porez za lokalne potrebe, koji bi bio postupno uveden, u fazama. Osnovna načela oporezivanja bila bi načelo pravednosti, što znači plaćanje prema vrijednosti imovine – veća vrijednost uz veću stopu poreza, te načelo mogućnosti plaćanja – imovina kao odraz ekonomske snage i sposobnosti plaćanja.

Predstavnici Ministarstva financija upoznali su predstavnike političkih stranaka sa svim detaljima zakonskog prijedloga, odnosno s načinom određivanja poreza, poreznim oslobođenjima i olakšicama.

Nakon predstavljanja Prijedloga zakona predstavnici SDP-a, HNS-a i HSU-a iznijeli su svoje prijedloge o njegovu konceptu i provedbi. Većina predstavnika upozoravala je na mogućnosti zlouporabe u primjeni Zakona, a predstavnici HSU-a predložili su manje olakšica za bogatije građane.

Uskoro će se u većim regionalnim centrima održati još nekoliko prezentacija i javnih rasprava o Prijedlogu zakona o porezu na nekretnine. Javna rasprava trajat će do početka travnja, a svi prikupljeni prijedlozi pomoći će u pripremi Prijedloga zakona za prvo čitanje.



Pisane vijesti