Predstavljeni sustav i strategija suzbijanja prijevara u korištenju sredstava EU-a

Slika /slike/vijesti/regent.jpg

Hrvatska kao korisnica sredstava iz pretpristupnih fondova EU-a, a po ulasku u članstvo i kao korisnica strukturnih i kohezijskih fondova, dužna je osigurati zaštitu financijskih interesa Unije, odnosno uspostaviti sustav za suzbijanje nepravilnosti i prijevara u korištenju EU fondova.

Rečeno je to na konferenciji za novinare u sklopu predstavljanja sustava za suzbijanje nepravilnosti i prijevara (AFCOS) i prijedloga nacionalne strategije suzbijanja prijevara za zaštitu financijskih interesa EU, koje su organizirali Ministarstvo financija, Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj i tvrtka Sigma.

Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert podsjetio je da Hrvatska već sudjeluje u korištenju sredstava EU-a kroz pretpristupne fondove te da će sredstva iz pristupnih fondova biti veća.

"Stoga je važno imati dobar menadžment tih fondova. To je novac poreznih obveznika, među kojima će biti i građani Hrvatske, pa trošenje treba dobro kontrolirati", rekao je Degert.

Državna tajnica u Ministarstvu financija Ivana Maletić izvijestila je da će glavno tijelo za nadzor raspolaganja novcem EU-a u Hrvatskoj biti posebni samostalni odjel u sastavu Ministarstva financija koji će ujedno biti koordinator svih institucija koje se bave tim područjem.

"Želimo postići dobar rezultat, u skladu s pravilima i procedurama. Cilj nam je biti u klubu najboljih zemalja u korištenju sredstava iz fondova EU-a. Zato moramo biti sposobni rano otkriti nepravilnosti i na njih reagirati, jer bi u protivnom cijeli sustav mogao postati rizičan", rekla je državna tajnica Maletić.

(Hina)

Nacionalna strategija suzbijana prijevara za zaštitu financijskih interesa Europske unije  u RH



Pisane vijesti