Sastanak Euroskupine o gospodarskoj i fiskalnoj situaciji

  • Slika /slike/Vijesti2023/3dio/8.12.3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar financija Marko Primorac sudjelovao je na sastanku Euroskupine 7. prosinca 2023. u Bruxellesu.

Na sastanku Euroskupine u redovnom sastavu, ministri su usvojili izjavu o nacrtima proračunskih planova država članica europodručja. Raspravljalo se o cjelokupnoj proračunskoj situaciji i izgledima u europodručju te je sagledana gospodarska i fiskalna situacija u državama članicama europodručja. Rasprava se temeljila na mišljenjima Europske komisije o nacrtima proračunskih planova (DBP) država članica europodručja i na Komunikaciji Komisije o njezinoj ukupnoj procjeni DBP-ova, objavljenoj 21. studenoga 2023. godine.

 

Ministri su razmijenili prva mišljenja o preporukama za europodručje objavljenima uz jesenski paket 21. studenog 2023. Očekuje se da će preporuke za europodručje biti dogovorene na sastancima Euroskupine i ECOFIN-a 15. i 16. siječnja 2024. prije nego što budu proslijeđene Europskom vijeću koje će se održati u ožujku 2024. godine.

 

Euroskupina je raspravljala o funkcioniranju tečajnog mehanizma (ERM II), zajedno s ministrima Bugarske i Danske. Rasprava je bila usmjerena na trenutno stanje provedbe mjera na koje se Bugarska obvezala u vezi uvođenja eura. Ministri su pozdravili važan napredak koji je Bugarska postigla u svojim reformskim naporima te je jasno istaknuta podrška Bugarskoj na njenom putu prema članstvu u europodručju. Pod ostalim temama, ministar financija Gilles Roth predstavio je prioritete ekonomske i financijske politike nove vlade Luksemburga, a Italija je predstavila trenutno stanje vezano uz ratifikaciju Ugovora o Europskom stabilizacijskom mehanizmu.

 

Na Euroskupini u uključivom sastavu, ministri su nastavili razmjenu mišljenja o budućnosti europskih tržišta kapitala i financijskih tržišta. Drugi dio rasprave koji se temeljio na razmjeni informacija sa sudionicima na tržištu, zaključen je sveobuhvatnom i širokom perspektivom koju su dali Mathias Cormann, glavni tajnik OECD-a, i Thomas Wieser, bivši predsjednik Gospodarskog i financijskog odbora i Foruma na visokoj razini o uniji tržišta kapitala 2020. Ministri su tom prilikom istaknuli svoja viđenja prioritetnih političkih mjera za daljnji razvoj tržišta kapitala u EU. Od početka sljedeće godine Euroskupina će raditi na završnoj političkoj izjavi u kojoj će se definirati politički prioriteti za daljnji rad u ovom području, kako na razini EU-a tako i na nacionalnoj razini.
 


Pisane vijesti