Sastanak vijeća ministara ekonomije i financija država članica EU

Slika /slike/vijesti/ecofin.jpg

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić sudjelovat će na sastanku Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (engl. Economic and Financial Affairs Council, ECOFIN), koji će se održati 24. svibnja 2022. godine u Bruxellesu.

Dan prije Vijeća ECOFIN-a, sastat će se Euroskupina u uključivom formatu prilikom čega će ministri raspravljati o nacrtu plana rada za dovršetak Bankovne unije.
 
Neposredno prije sastanka ECOFIN-a, održat će se radni doručak na kojem će ministri razgovarati o gospodarskoj i financijskoj situaciji na temelju proljetnih prognoza Europske komisije i proljetnog paketa europskog semestra, te o mogućem produljenju opće klauzule o odstupanju od fiskalnih pravila u 2023. godini.
 
U zakonodavnom dijelu, očekuje se rasprava na temelju dokumenta koji je pripremio FR PRES o daljnjem smjeru djelovanja, a u cilju postizanja dogovora o prijedlogu Direktive o osiguravanju globalne minimalne razine oporezivanja za multinacionalne grupe u Uniji.
 
U nezakonodavnom dijelu, ministri će razmijeniti mišljenja o gospodarskim i financijskim aspektima krize u Ukrajini s fokusom na njezine kratkoročne financijske potrebe te o novoj makrofinancijskoj pomoći EU-a i osnivanju Fonda solidarnosti za Ukrajinu. Ministri će raspraviti i pitanje ujednačene primjene sankcija kojom bi se osiguralo učinkovitost i jednaki tretman svih gospodarskih subjekata u EU.

 

Komisija će zatim izvijestiti o trenutnoj situaciji provedbe Mehanizma za oporavak i otpornost, nakon čega će francusko predsjedništvo Vijeća EU (FR PRES) i Komisija predstaviti rezultate sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka skupine G20, održanog u travnju ove godine u Washingtonu.

 

Na kraju će Komisija upoznati ministre s preporukama Skupine mudraca o Carinskoj uniji te s daljnjim aktivnostima koje je potrebno poduzeti u tom području.
 


Pisane vijesti