Sastanak vijeća ministara ekonomije i financija država članica EU

Slika /slike/vijesti/ecofin.jpg

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Zdravko Marić sudjelovat će na sastanku Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (engl. Economic and Financial Affairs Council, ECOFIN), koji će se održati 17. lipnja 2022. godine u Luxembourgu.

Dan prije Vijeća ECOFIN-a održat će se sastanak Euroskupine u redovnom sastavu na kojem će se, između ostaloga, raspravljati izvješća o konvergenciji Komisije i Europske središnje banke, te će u tom dijelu sudjelovati i Hrvatska. Pored toga, Euroskupina će pripremiti Prijedlog preporuke država članica europodručja o uvođenju eura u Hrvatskoj.
 
Sastanak Euroskupine održat će se i u uključivom sastavu na kojem se, u kontekstu pripreme lipanjskog Euro Summita, očekuje i postizanje dogovora o izjavi Euroskupine u pogledu dovršetka bankovne unije.
 
Neposredno prije sastanka ECOFIN-a održat će se radni doručak na kojem će ministri razmijeniti mišljenja o gospodarskoj situaciji, koordinaciji gospodarskih politika te mjerama za ublažavanje rastuće inflacije. U tom kontekstu, ministri će imati priliku iznijeti svoja mišljenja i o situaciji vezanoj uz Ukrajinu.


Pisane vijesti