Sastanak vijeća ministara ekonomije i financija država članica EU

Slika /slike/vijesti/ecofin.jpg

Ministar financija dr.sc. Marko Primorac sudjelovat će na sastanku Euroskupine 7. studenog 2022. u Bruxellesu. Dan kasnije, 8. studenog 2022. godine održat ce se i redovni sastanak Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (engl. Economic and Financial Affairs Council, ECOFIN).

Dan prije Vijeća ECOFIN, održat će se sastanak Euroskupine na kojem će ministri razgovarati o najnovijim gospodarskim kretanjima i izgledima u europodručju, razmijeniti mišljenja o nacrtima proračunskih planova koje su države članice europodručja dužne dostaviti Europskoj komisiji, te sagledati budućnost koordinacije fiskalne politike u europodručju. RH je, kao buduća članica eupodručja, po prvi puta izradila nacrt proračunskog plana te ga dostavila Komisiji. Komisija će u narednom razdoblju dostaviti ocjene nacrta proračunskih planova, a Euroskupina će detaljniju raspravu o ovoj temi održati na sastanku u prosincu 2022. Pored toga, Euroskupina će nastaviti razmjenu iskustava u pogledu nacionalnih mjera za ublažavanje utjecaja visokih cijena energije na kućanstva i poduzeća. Talijanski ministar financija predstavit će političke prioritete nove talijanske vlade, što je standardna praksa u Euroskupini kada nove vlade preuzimaju dužnost.

Na sastanku Euroskupine u bankovnom formatu očekuje se razmjena mišljenja ministara s predsjednikom nadzornog odbora Europske središnje banke i predsjednicom Jedinstvenog sanacijskog odbora o aktualnim događajima i izazovima u bankarskom sektoru, uzimajući u obzir trenutačnu gospodarsku i geopolitičku situaciju te situaciju na financijskim tržištima.

U zakonodavnom dijelu sastanka, očekuje se postizanje političkog dogovora o prijedlogu Direktive u pogledu određenih odredbi o oporezivanju vozila, tzv. eurovinjeta. Hrvatska će podržati trenutni kompromisni tekst prijedloga. Potom se očekuje postizanje općeg pristupa za okvir Basel III koji se odnosi na dovršenje provedbe reformi bankarskog sektora što je inicirao Bazelski odbor nakon velike financijske krize. Hrvatska podržava ovaj cilj, kojim se ujedno mijenja pravna stečevina, odnosno Uredba o kapitalnim zahtjevima i Direktiva o kapitalnim zahtjevima, s ciljem povećanja financijske stabilnosti i stabilnog financiranja gospodarstva nakon krize uzrokovane pandemijom Covid-19 i uslijed trenutnih inflatornih zbivanja. 

U nezakonodavnom dijelu, ministri će raspravljati o novom energetskom paketu mjera za ublažavanje visokih cijena energije u dijelu koji se odnosi na volatilnost na tržištima izvedenica plina i električne energije. Također, održat će se razmjena mišljenja i o neslužbenom prijedlogu Komisije o financiranju Ukrajine u 2023. godini. Komisija će zatim dati informacije o provedbi Mehanizma za oporavak i otpornost. Predsjednik Europskog fiskalnog odbora predstavit će godišnje izvješće za 2022. koje sadrži i prijedloge za unaprjeđenje okvira za gospodarsko upravljanje EU-a. Uslijedit će usvajanje Zaključaka Vijeća o statistici EU-a, a na kraju će češko predsjedništvo i Komisija izvijestiti ministre o glavnim rezultatima sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka G20 koji je održan sredinom listopada 2022. kao i godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda.

Pisane vijesti