Sastanak Vijeća ministara ekonomije i financija država članica EU

Slika /slike/vijesti/ecofin.jpg

Ministar financija dr.sc. Marko Primorac sudjelovat će na sastanku Euroskupine 13. veljače 2023. u Bruxellesu. Dan kasnije održat će se redovni sastanak Vijeća EU za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN).

Euroskupina će raspravljati o najnovijem razvoju događaja na tržištima energenata. Ministri će također razmotriti izazove s kojima se tržišta rada u europodručju suočavaju u trenutačnom kontekstu demografskih promjena i dvostruke tranzicije. Također će razgovarati o makroekonomskim i financijskim kretanjima u europodručju.
 
Sljedećeg dana, uoči sastanka ECOFIN, na radnom doručku će se održati razmjena mišljenja o financijskim aspektima Komunikacije EK Industrijski plan za zeleni plan.
 
Na sastanku ECOFIN-a, Komisija će izvijestiti ministre o najnovijim podacima vezanima uz provedbu i utjecaj sankcija koje su usvojene kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu, na temelju čega će ministri imati priliku iznijeti svoja mišljenja.
 
Jednako tako, ministri će razmijeniti mišljenja o preispitivanju gospodarskog upravljanja u EU te se očekuje usvajanje izmjene Provedbene odluke Vijeća o planu oporavka i otpornosti Njemačke.
 
Na kraju sastanka, ministri će potvrditi zajedničke poruke EU-a za sastanak ministara financija i guvernera središnjih banaka skupine G20 koji se održava 23. i 24. veljače ove godine.
 

Pisane vijesti