Službeni posjet izvršnog potpredsjednika EK Dombrovskisa Hrvatskoj

  • Slika /slike/Vijesti2021/20210913_135950.jpg
  • Slika

Danas je u službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravio izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, koji je nadležan za pitanja gospodarstva.

 
Tijekom posjeta održan je sastanak u Ministarstvu financija na kojem su izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija  Zdravko Marić razgovarali o strateškom cilju ulaska Republike Hrvatske u euro područje.
 
Potpredsjednik Marić upoznao je  potpredsjednika EK Dombrovskisa s trenutnim stanjem provedbe reformskih mjera na koje se Hrvatska obvezala ulaskom u europski tečajni mehanizam (ERM II) te aktivnostima vezanima uz nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom. Posebno je naglašeno kako je cilj ispuniti sve kriterije kako bi Hrvatska postala novom članicom europodručja od 1. siječnja 2023.
 
Potpredsjednik EK Dombrovskis je izrazio zadovoljstvo provedbom reformskih mjera i aktivnostima vezanima uz zamjenu hrvatske kune eurom te iskazao snažnu podršku nastojanjima  Hrvatske da 1. siječnja 2023. postane dio europodručja. Potpredsjednik EK Dombrovskis dolazi iz Latvije koja je euro uvela 2014. stoga je vrlo dobro upoznat s procesom uvođenja eura i koristima koje euro i članstvo u europodručju imaju za gospodarstvo i društvo u cjelini.
 
Na sastanku se razgovaralo i o trenutnoj gospodarskoj situaciji i predstojećim izazovima u pogledu gospodarskog oporavka pri čemu je potpredsjednik Marić ukratko istaknuo glavne elemente i ciljeve nacionalnog plana oporavka i otpornosti od kojeg se očekuje da u znatnoj mjeri doprinese razvoju hrvatskog društva temeljenog na zelenoj i digitalnoj tranziciji.
 
Pored sastanka u Ministarstvu financija, potpredsjednik EK Dombrovskis sastao se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima nakon čega je sudjelovao na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura. 
 
Potpredsjednik EK Dombrovskis je svoj službeni posjet završio  sudjelovanjem na konferenciji “Hrvatska na putu za euro“ koju je organizirao Lider i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.
 
 


Pisane vijesti