Sudjelovanje ministra Primorca na sastanku Vijeća OECD-a u Parizu

Slika /slike/vijesti/images.jpg

Ministar financija dr. sc. Marko Primorac sudjelovat će na sastanku Vijeća Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) na ministarskoj razini koji će se održati 7. i 8. lipnja 2023. u Parizu.

Ove godine sastankom će predsjedati Ujedinjeno Kraljevstvo s Kostarikom i Novim Zelandom kao potpredsjedateljima. Sastanak Vijeća OECD-a na ministarskoj razini je forum OECD-a na najvišoj razini, na kojem sudjeluju ministri financija, gospodarstva, vanjskih poslova, trgovine i drugih vladinih odjela iz zemalja članica OECD-a i zemalja partnera te predstavnici međunarodnih organizacija. Republika Hrvatska po treći put sudjeluje na ministarskom sastanku OECD-a. Uz ministra Primorca sudjelovat će i ministar vanjskih i europskih poslova dr.sc. Gordan Grlić Radman i ministar gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Davor Filipović. Tom prilikom održat će se bilateralni sastanci s glavnim tajnikom OECD-a Mathiasom Cormannom i irskim ministrom financija Michaelom McGrathom.
 
Tema ovogodišnjeg sastanka je rad na zajedničkim vrijednostima i stvaranje globalnih partnerstva.  Sudionici sastanka razmotrit će mogućnosti za rješavanje izazova vezanih uz gospodarsku otpornost, uz istovremeno podržavanje zajedničkih vrijednosti te izgradnju partnerstava sa zemljama nečlanicama OECD-a s naglaskom na indo-pacifičku regiju. Predviđena je razmjena mišljenja o politikama za snažan i uključiv rast te o inovativnim tehnologijama za ekonomije nulte neto vrijednosti. Razmatrat će se pitanja kako politike mogu ojačati otvorena tržišta te osigurati transparentnost u međunarodnim gospodarskim odnosima u kontekstu temeljnih vrijednosti i načela OECD-a. Vezano uz aktualna događanja u Ukrajini, raspravit će se mogućnosti međunarodne potpore članica i nečlanica OECD-a te dodatno razmotriti uloga OECD-a i šire međunarodne zajednice u potpori reformskog programa Ukrajine.
 
Poseban naglasak biti će na rodnoj ravnopravnosti i iskorištavanju i razvoju potencijala i raznolikosti unutar naših društava.


Pisane vijesti