U Hrvatskoj gospodarskoj komori održana konferencija „Potpora za industriju sigurnosti i obrane“

  • Slika /slike/Vijesti2024/4dio/pojedinaco/5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) održana konferencija „Potpora za industriju sigurnosti i obrane“ koju su zajednički organizirali Ministarstvo financija, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatska gospodarska komora.

Svrha konferencije bila je predstaviti hrvatskim poduzetnicima mogućnosti podrške koju Europska investicijska banka (EIB) pruža u provedbi projekata koji imaju dvojnu namjenu, civilnu i obrambenu.
 
Konferenciju su otvorili potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš, voditeljica Ureda EIB-a u Hrvatskoj Slađana Ćosić i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić. 
 
Nazočnima se uvodno obratio potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac, koji je tom prilikom istaknuo ulogu međunarodnih razvojnih institucija u financiranju obnove Hrvatske nakon Domovinskog rata. Također je naveo kako današnji sigurnosni izazovi zahtijevaju prilagodbu i modernizaciju obrambenih i sigurnosnih kapaciteta s ciljem osiguranja zaštite i sigurnosti naših građana i imovine.
 
Predstavnici EIB Grupe su u prvom dijelu konferencije predstavili novi akcijski plan EIB-a za sigurnost i obranu te ponudu proizvoda za privatna poduzeća. U drugom dijelu konferencije predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak i HAMAG-BICRO-a predstavili su svoje mogućnosti financijske podrške jačanju konkurentnosti i otpornosti hrvatskog gospodarstva.
 
Na kraju konferencije, sudionici su imali priliku aktivno sudjelovati u diskusiji s predstavnicima EIB-a, stvarajući tako konstruktivan dijalog o budućoj suradnji i poslovnim mogućnostima.
 
EIB Grupa je jedna od institucija Europske unije koja se sastoji od Europske investicijske banke i Europskog investicijskog fonda. U 2023. godini EIB Grupa je sa svojim klijentima sklopila ugovore vrijedne skoro 88 milijardi eura kojima su financirani projekti u javnom i privatnom sektoru. Od navedenoga iznosa, samo na EIB odnosi se 75 milijardi eura, od čega se 88% odnosi na projekte unutar Europske unije.


Pisane vijesti