Uputa o primjeni novoga Zakona o računovodstvu

Dana 27. srpnja 2024. na snagu je stupio novi Zakon o računovodstvu (»Narodne novine«, broj 85/24., u daljnjem tekstu: novi Zakon o računovodstvu). Zakon je dostupan na poveznici:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2024_07_85_1474.html

Uzevši u obzir činjenicu da je novi Zakon o računovodstvu stupio na snagu nakon proteka skoro sedam mjeseci nakon početka kalendarske 2024. godine te imajući u vidu načelo pravne sigurnosti i razumnih očekivanja adresata da se u 2024. godini nakon stupanja na snagu novoga Zakona o računovodstvu u određenim slučajevima ne mijenja veličina poduzetnika i grupe poduzetnika prvenstveno iz razloga što se obveza primjene određenih standarda financijskog izvještavanja veže uz razvrstavanje poduzetnika po veličini, daje se sljedeća uputa:

1. Primjena standarda financijskog izvještavanja
 
Kako se ne bi prekidao proces vođenja poslovnih knjiga koje su ujedno i podloga za sastavljanje godišnjih financijskih izvještaja, poduzetnici i grupe poduzetnika kojima je poslovna godina započela prije stupanja na snagu novoga Zakona o računovodstvu, a završava nakon njegovog stupanja na snagu, za tu su poslovnu godinu razvrstani na mikro, male, srednje i velike poduzetnike prema pokazateljima iz Zakona o računovodstvu (»Narodne novine«, br. 78/15., 134/15., 120/16., 116/18., 42/20., 47/20., 114/22. i 82/23.) te sukladno tome razvrstavanju primjenjuju standarde financijskog izvještavanja i sastavljaju i prezentiraju godišnje financijske izvještaje za tu poslovnu godinu.
 
Poduzetnici i grupe poduzetnika koji imaju poslovnu godinu različitu od kalendarske i čija je poslovna godina započinje nakon stupanja na snagu novoga Zakon o računovodstvu, kao i svi drugi poduzetnici kojima je poslovna godina jednaka kalendarskoj godini, a koja započinje nakon stupanja na snagu novoga Zakona o računovodstvu, razvrstavaju se na mikro, male, srednje i velike poduzetnike prema pokazateljima iz novoga Zakona o računovodstvu te sukladno tome razvrstavanju primjenjuju standarde financijskog izvještavanja i sastavljaju i prezentiraju godišnje financijske izvještaje. Također, sukladno tome razvrstavanju primjenjuju i ostale obveze novoga Zakona o računovodstvu koje se temelje na razvrstavanju poduzetnika.
 
Navedeno znači da su se poduzetnici za potrebe financijskog izvještavanja za poslovnu godinu 2024. već razvrstali na mikro, male, srednje i velike ovisno o pokazateljima utvrđenim na zadnji dan 2023. godine i to temeljem pokazatelja utvrđenih u članku 5. tada važećeg Zakona o računovodstvu (»Narodne novine«, br. 78/15., 134/15., 120/16., 116/18., 42/20., 47/20., 114/22. i 82/23.), a koji su se odnosili na iznos ukupne aktive, iznos prihoda i na prosječan broj radnika tijekom poslovne godine. Poduzetnici se za potrebe financijskog izvještavanja, odnosno primjene standarda financijskog izvještavanja ne razvrstavaju ponovno nakon stupanja na snagu novoga Zakona o računovodstvu. Na istovjetan način razvrstali su se i poduzetnici kojima je poslovna godina različita od kalendarske godine, a koja je započela prije stupanja na snagu novoga Zakona o računovodstvu (to su primjerice poduzetnici kojima je poslovna godina započela 1. prosinca 2023. a koji su se razvrstali na mikro, male, srednje i velike ovisno o pokazateljima utvrđenim na 30. studenog 2023.). Takvi poduzetnici također se ne razvrstavaju ponovno za potrebe financijskog izvještavanja, odnosno primjene standarda financijskog izvještavanja.
 
Poduzetnici kojima je poslovna godina različita od kalendarske godine i kojima nova poslovna godina počinje nakon stupanja na snagu novoga Zakona o računovodstvu (to su primjerice poduzetnici kojima poslovna godina počinje 1. listopada 2024. u kojem se slučaju isti razvrstavaju na mikro, male, srednje i velike ovisno o pokazateljima utvrđenim na 30. rujna 2024.) razvrstat će se temeljem pokazatelja koji se odnose na iznos ukupne aktive, iznos netoprihoda i prosječan broj radnika tijekom poslovne godine, a koji su razrađeni u članku 5. novoga Zakona o računovodstvu, kao i poduzetnici kojima je poslovna godina jednaka kalendarskoj godini, a koji će se razvrstati za poslovnu godinu 2025. na mikro, male, srednje i velike ovisno o pokazateljima utvrđenim na zadnji dan 2024. godine. Sukladno takvom razvrstavanju poduzetnici primjenjuju odredbe novoga Zakona o računovodstvu.
 
2. Obveza zakonske revizije
 
Obveza zakonske revizije, koja je propisana u članku 20. novoga Zakona o računovodstvu primjenjuje se od stupanja na snagu novoga Zakon o računovodstvu pa tako obvezi zakonske revizije godišnjih financijskih izvještaja za 2024. godinu i nadalje podliježu:
  1. godišnji financijski izvještaji i godišnji konsolidirani financijski izvještaji subjekta od javnog interesa i velikog i srednjeg poduzetnika koji nije subjekt od javnog interesa, koji je kao takav utvrđen prema novom Zakonu o računovodstvu;
  2. poduzetnik koji je matično društvo velike i srednje grupe u slučaju već obveznik zakonske revizije u skladu sa člankom 20. stavkom 1. novoga Zakona o računovodstvu
  3. godišnji financijski izvještaji i godišnji konsolidirani financijski izvještaji dioničkog društva, komanditnog društva i društva s ograničenom odgovornošću čiji pojedinačni odnosno konsolidirani podaci u godini koja prethodi zakonskoj reviziji prelaze pokazatelje u najmanje dva od sljedeća tri uvjeta: iznos ukupne aktive 2.500.000,00 eura, iznos netoprihoda 5.000.000,00 eura te ako prosječan broj radnika tijekom poslovne godine iznosi najmanje 25, u slučaju da isti ne podliježu zakonskoj reviziji prema točkama 1. i 2.
Dakle, obveza ugovaranja zakonske revizije zasniva se na razvrstavanju poduzetnika i na primjeni pokazatelja iz novoga Zakona o računovodstvu.

3. Izvještavanje o održivosti

U svezi izvještavanja o održivosti važno je iznijeti kako je u članku 70. novoga Zakona o računovodstvu propisano kako, između ostalih, odredbe poglavlja VIII. novoga Zakona o računovodstvu za poslovnu godinu koja počinje 1. siječnja 2024. ili nakon tog datuma primjenjuje veliki poduzetnik iz članka 5. stavka 6. točke 1. novoga Zakona o računovodstvu koji je subjekt od javnog interesa, osim subjekta od javnog interesa iz članka 3. stavka 2. točaka 4. do 15. novoga Zakona o računovodstvu i koji na datum bilance prelazi kriterij prosječnog broja od 500 radnika tijekom prethodne poslovne godine. Uz njega o održivosti mora izvještavati i matično društvo velike grupe iz članka 6. stavka 5. novoga Zakona o računovodstvu koje je subjekt od javnoga interesa, osim matičnog društva koje je subjekt od javnog interesa iz članka 3. stavka 2. točaka 4. do 15. novoga Zakona o računovodstvu, i koje na datum bilance prelazi kriterij prosječnog broja od 500 radnika tijekom prethodne poslovne godine. Obveznici izvještavanja o održivosti za 2024. godinu utvrđuju se na temelju pokazatelja propisanih novim Zakonom računovodstvu.

Pisane vijesti