Završen projekt za primjenu pravila iz područja vlastitih sredstava EU

Slika /slike/vijesti/poland.jpg

U Ministarstvu financija danas je obilježen službeni završetak twinning light projekta "Jačanje administrativne sposobnosti za primjenu pravila iz područja vlastitih sredstava Europske unije" koji se zadnjih sedam mjeseci provodio u okviru procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i ispunjavanja obveza iz pregovaračkog poglavlja 33 - finacijske i proračunske odredbe.

Hrvatska strana je taj projekt, vrijedan 250 tisuća eura, provodila u suradnji s poljskim ministarstvom financija i uz financijsku potporu Europske unije iz programa IPA 2007.

Istaknuvši važnost tog projekta za poglavlje 33, predstavnik Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paolo Berizzi kazao je da će to poglavlje biti zatvoreno među zadnjima, ali ne zbog lošeg hrvatskog napretka, nego jer se neke stvari vezane za proračun trebaju dogovoriti na samom kraju pregovora.

Pojasnio je i da su vlastita sredstva/resursi EU-a doprinosi zemalja članica te da, iako to nije popularna tema jer je ljepše govoriti o onome što članice primaju nego što moraju dati, Hrvatska će kao i druge članice imati privilegije i prednosti u području vlastitih sredstava.

Stoga je bilo važno da se navedeni projekt provede te putem njega osnaže u unaprijede administrativni kapaciteti kako bi Hrvatska bila sposobna sudjelovati u tom području, dodao je. Posebno važnim pritom je izdvojio suradnju različitih institucija i razmjenu informacija, što se još mora unaprijediti, posebno između porezne i carinske uprave te zavoda za statistiku.

Osim same provedbe uspješnim je ocijenio i to što je projekt rezultirao nacrtom akcijskog plana za provođenje mjera iz područja vlastitih sredstava te vodičem za uspostavu vlastitih sredstava u kojemu su opisane uloge ključnih institucija i postupci.

Zahvalivši se na suradnji u projektu poljskim kolegama, predstavnik Ministarstva financija Stanko Kršlović kazao je da je taj projekt ključni korak ka potpunoj harmonizaciji hrvatskog zakonodavstva europskom, te da se time omogućuje ispravno izračunavanje, prognoziranje, obračunavanje, prikupljanje, plaćanje, kontrolu i izvještavanje o vlastitim sredstvima EU-a.

 

(Hina)



Pisane vijesti