Završen službeni posjet: Sirija zainteresirana za dodatno jačanje gospodarske suradnje dvaju zemalja

Slika /slike/vijesti/sirija (1).jpg

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Ivan Šuker na poziv sirijskog potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, Abdullah Dardari-a boravio je od 07. do 09. prosinca 2010. u službenom posjetu Sirijskoj Arapskoj Republici. Cilj posjeta bio je jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja.

Za vrijeme boravka u Siriji potpredsjednik Vlade i ministar Šuker sastao se sa predsjednikom Vlade Sirijske Arapske Republike, ministrom financija, ministrom gospodarstva, ministrom transporta, guvernerom centralne banke Sirijske Arapske Republike, te zamjenikom ministra za naftu i energetiku. U okviru sastanaka sa visokim državnim dužnosnicima razgovaralo se o trenutnoj gospodarskoj suradnji Hrvatske i Sirije, te o velikom potencijalu proširenja i jačanja suradnje kroz nove projekte .

Sirijska strana iskazala je interes za suradnju sa Republikom Hrvatskom posebice u području infrastrukturnih projekata (cestogradnja, obnova sirijskih luka,..) energetike, turizma, poljoprivrede i stanogradnje, u kojim projektima hrvatska strana vidi izvrsnu priliku za hrvatski građevinski sektor.

U sklopu posjeta razgovaralo se i o projektima u završnoj fazi pripreme koji se odnose se na uvođenje biometrijskih putovnica i novih osobnih iskaznica, te projektu uspostave malog platnog prometa u Siriji. Iskazan je interes obiju strana da u navedenim projektima sudjeluju FINA i AKD.

Na poziv INA-e d.d. Syria, sirijski potpredsjednik Vlade Dardari i potpredsjednik Vlade i ministar Šuker posjetili su INA-inu centralnu plinsku stanicu na bloku Hayan u Palmiri, čije se puštanje u pogon očekuje početkom 2011. godine, a jedan je od primjera uspješne gospodarske suradnje dviju zemalja.



Pisane vijesti