IZMJENJEN PRAVILNIK O POREZU NA DOHODAK - VEĆI BROJ STIPENDIJA STUDENTIMA ZA IZVRSNA POSTIGNUĆA

Prije početka školske godine ministar financija Ivan Šuker potpisao je izmijenu Pravilnika o porezu na dohodak prema kojem stipendije, koje se dodjeljuju studentima za izvrsna postignuća u znanju i u ocjenama na sveučilištima, a koji su za dodjelu stipendija izabrani na javnim natječajima kojima mogu pristupiti svi studenti pod jednakim uvjetima, neće biti oporezive do visine 4.000,00 kuna mjesečno. Pravilnik stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama.

Tijekom dodjele Top stipendija za top studente u organizaciji tjednika Nacional predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader najavio je mogućnost izmjene poreznih opterećenja na stipendije iznad iznosa od 1 600.00 kuna, a sve s ciljem povećanog ulaganja u obrazovanje i znanost.

Pored postojećih mjera stimuliranja ulaganja u znanost i obrazovanje, Ministarstvo financija u suradnji sa Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, izmjenom poreznih zakonskih propisa omogućuje, putem umanjenja porezne obveze, dodjeljivanje značajno većeg broja stipendija u slučajevima kada se radi o iznosima preko 1.600,00 kuna. Također, stvorit će se preduvjeti za znatnije uključivanje gospodarskih subjekata u stipendiranje čime se osigurava gotovo dvostruko veći broj stipendija.

Država u ovome trenutku stipendira oko 10.000 studenata s godišnjim iznosom potpore od oko 80 milijuna kuna.



Pisane vijesti