ISPRAVAK NETOČNOG I NEPOTPUNOG ČLANKA U JUTARNJEM LISTU OD 17. KOLOVOZA 2006.

Suprotno navodima iz članka, u protekla dva mjeseca Ministarstvo financija nije ubrzalo ritam zaduživanja, već upravo suprotno tezi u članku - smanjilo je zaduživanje, budući da je u ta dva mjeseca ostvaren značajan suficit u iznosu od 400 milijuna kuna s kojim je Ministarstvo financija otplatilo stare dugove.

Zaduživanje Ministarstva financija u 2006. godini treba gledati u kontekstu dviju činjenica: 1.) smanjenja deficita koje samo po sebi smanjuje potrebu za zaduživanjem i 2.) orijentacije države da se zadužuje na domaćem tržištu. U razdoblju lipanj i srpanj proračun središnje države zabilježio je suficit od 400 milijuna kuna, što potvrđuje da Ministarstvo financija nije imalo potrebe ubrzavati ritam zaduživanja, već samo otplaćivati stare dugove. Prema tome, u protekla dva mjeseca (lipanj i srpanj) država je otplatila 3.833 milijuna kuna trezorskih zapisa i pri tome se zadužila za 3.850 milijuna kuna. Po toj osnovi povećano je zaduženje za samo 17 milijuna kuna. Tijekom protekla dva mjeseca Ministarstvo financija je izdalo dugoročnu kunsku obveznicu u iznosu od 2,5 milijardi kuna koja je također korištena za otplatu starih dugova: Pariški i Londonski klub u iznosu od 740 milijuna kuna, devizni kredit kod domaćih banaka u iznosu od 1.260 milijuna kuna, otplata kratkoročnog kredita u iznosu od 500 milijuna kuna.

Ispravak se odnosi na članak objavljen u Jutarnjem listu od 17. kolovoza 2006., naslova "Šukerovo ministarstvo ubrzalo ritam zaduživanja", autora g. Viktora Vresnika. Ministarstvo financija je sukladno Zakonu o medijima, a u cilju korektnog informiranja javnosti, zatražilo objavu ispravka netočnih i nepotpunih informacija.



Pisane vijesti