Ministar Marić na sastanku Ecofina

Slika /slike/vijesti/preuzmi.jpg

Ministar financija Zdravko Marić sudjelovat će na sastanku Vijeća ministara EU za ekonomske i financijske poslove (Economic and Financial Affairs, ECOFIN) u utorak, 22. siječnja 2019., u Bruxellesu.

Dan prije sastanka ECOFIN-a, održat će se redovni sastanak Euro skupine u zatvorenom formatu, a zatim i u proširenom formatu na kojem će ministri raspravljati o produbljivanju Ekonomske i monetarne unije nastavno na zaključke s prosinačkog Euro summita.

U okviru radnog doručka, rumunjsko predsjedništvo Vijeća EU (RO PRES) će predstaviti prioritete sljedećeg institucionalnog ciklusa s posebnim naglaskom na odnos država članica izvan i unutar europodručja, u svjetlu pripreme za neformalni sastanak ECOFIN-a u travnju.

U zakonodavnom dijelu sastanka ECOFIN-a, održat će se politička rasprava o otvorenim pitanjima vezanima uz program InvestEU na temelju dokumenta koji je pripremio RO PRES s posebnim osvrtom na upravljanje programom te distribuciju garancije između Europske investicijske banke i drugih provedbenih partnera.

Održat će se politička rasprava i o prijedlogu revizije Europskog sustava financijskog nadzora s ciljem postizanja političkog dogovora oko odvajanja dijela koji se odnosi na borbu protiv pranja novca iz cjelokupnog prijedloga kako bi se za taj dio postigao dogovor do kraja mandata Europske komisije i Europskog parlamenta.

U nezakonodavnom dijelu sastanka, RO PRES će predstaviti prioritete iz područja ECOFIN-a za vrijeme svog predsjedanja, na temelju čega se očekuje razmjena mišljenja među ministrima.

Ministri će usvojiti zaključke Vijeća o Godišnjem pregledu rasta za 2019. i Izvješću o mehanizmu upozoravanja za 2019. te odobriti preporuke za ekonomsku politiku europodručja.

Za kraj, RO PRES će izvijestiti ministre o ishodima sa zadnjeg Euro Summita, s posebnim osvrtom na zakonodavne aktivnosti na kojima će Vijeće ECOFIN raditi u narednom razdoblju.

 



Pisane vijesti