Održan dijalog o fiskalnoj transparentnosti i uključivanju građana predstavnika GIFT-a i Ministarstva financija

Slika /slike/vijesti/20190121_123917.jpg

Dijalog predstavnika Globalne inicijative za fiskalnu transparentnost (GIFT) i Ministarstva financija (MF) o fiskalnoj transparentnosti i uključivanju građana održan je danas u MF. Raspravljalo se o mogućnostima i izazovima u korištenju digitalnih alata za fiskalnu transparentnost i uključivanju građana s javnim dužnosnicima, koji provode politike fiskalne transparentnosti, revizije, otvorene vlade i informacijske tehnologije.

Razgovaralo se o međunarodnim iskustvima u fiskalnoj transparentnosti, sudjelovanju javnosti i korištenju tehnologija za razvoj različitih interaktivnih funkcionalnosti i tehnika za učinkovitu komunikaciju između građana i vlasti. Istraživali su se mehanizmi koordinacije između državnih tijela i organizacija civilnog društva u osmišljavanju i izgradnji digitalnih alata za transparentnost. Saznalo se više o strategijama izgradnje kapaciteta za sve dionike i naporima u vezi proračunske pismenosti. Razmotren je status MF-a u korištenju Paketa otvorenih fiskalnih podataka u Hrvatskoj. Također, raspravljalo se i o područjima tekuće suradnje.

Pregled fiskalne transparentnosti i sudjelovanja javnosti u Hrvatskoj, identificirajući napredak, izazove i mogućnosti fiskalne transparentnosti te uključivanja građana u Hrvatskoj, iznjeli su predstavnici MF. Predstavnici GIFT-a predložili su norme fiskalne transparentnosti i pilot projekt sudjelovanja javnosti, te predstavili druga međunarodna iskustva, ostvareni napredak u Hrvatskoj i regiji. Mogućnosti i izazove za sudjelovanje javnosti u daljnjem razvoju fiskalnih politika u Hrvatskoj iznjeli su predstavnici Instituta za javne financije (IJF). Uz to, predstavljena je tehnologija za transparentnost Platforme fiskalne transparentnosti i važnost poticanja korištenja objavljenih informacija, dvosmjere komunikacije, sudjelovanja javnosti i proračunske pismenosti.

U dijalogu sudjelovali su Juan Pablo Guerrero, direktor mreže GIFT-a, Lorena Rivero del Paso, voditeljica tehničke suradnje GIFT-a, Ivana Jakir Bajo, Glavna državna rizničarka i pomoćnica ministra i Hana Zoričić, voditeljica službe u Državnoj riznici, s predstavnicima Ministarstva financija, te Katarina Ott, ravnateljica IJF-a i Mihaela Bronić, viša znanstvena suradnica, s predstavnicima IJF-a.



Pisane vijesti