HRVATSKI SABOR PRIHVATIO REBALANS PRORAČUNA, PRIHODI POVEĆANI ZA 900 MILIJUNA KUNA

Hrvatski sabor izmjenio je danas ovogodišnji državni proračun slijedom čega se proračunski prihodi povećavaju za gotovo 900 milijuna kuna i iznosit će gotovo 95 milijardi kuna - 7,3 posto više nego lani.

Proračunski se rashodi povećavaju za 413 milijuna kuna i iznosit će 99,2 milijardi kuna.

Više novca dobit će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Fond za razvoj i zapošljavanje, ministarstva pravosuđa, poljoprivrede, znanosti itd.

Na predložene izmjene oporbeni zastupnici i klubovi podnijeli su 50 amandmana, no Vlada i saborska većina sve su ih odbili.

Odbijen je tako amandman kojim su SDP-ovci tražili 110 milijuna kuna za Požeško-slavonsku županiju koja je proglasila bankrot, uz obrazloženje ministra financija Ivana Šukera da, što se tiče pomoći toj županiji, treba pričekati nalaz državne revizije.

U proračunu su za to osigurana dostatna sredstva - najčešće je obrazloženje s kojim je ministar poljoprivrede Petar Čobanković odbio amandmane kojima su HSS-ovci tražili više novca za, npr. izgradnju hladnjača i veletržnica ribom, ruralni razvitak itd.

Odbijeno je i svih 19 amandmana kojima su Branimir Glavaš, Vladimir Šišljagić i Ivan Drmić tražili da država više uloži u slavonske projekte, od osnivanja poduzetničkih zona do zaštite od komaraca.

Odbijeno je i sedam amandmana Zvonimira Mršića, (SDP), četiri SDP-ovaca Mate Arlovića i Mate Gavrana, te po dva Željka Pavlica (MDS), Furia Radina (manjine) i Biserke Perman (SDP).

Za izmjene u državnom proračunu glasovala su 74 zastupnika, 24 su bila protiv, a četiri suzdržana.(Hina)



Pisane vijesti