MINISTAR ŠUKER PRIMIO IZASLANSTVO KLUBA ZASTUPNIKA CDU/CSU U NJEMAČKOM SAVEZNOM PARLAMENTU

Ministar financija Ivan Šuker primio je danas izaslanstvo Pokrajinske skupine Kršćansko-socijalne unije (CSU) frakcije CDU/CSU u Njemačkom saveznom parlamentu (Bundestagu), predvođeno predsjednikom Odbora za financije Eduardom Oswaldom. Na početku sastanka ministar Šuker je izrazio zadovoljstvo posjetom izaslanstva CDU/CSU, te se zahvalio izaslanstvu i njemačkoj vladi na podršci koju daje Republici Hrvatskoj u proteklih 15-ak godina.


Tijekom sastanka ministar Šuker upoznao je izaslanstvo s najnovijim makroekonomskim pokazateljima i rastom bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju 2006. godine od 6,0%. Istaknuo je, među ostalim, napravljene snažne fiskalne prilagodbe kojima bi deficit državnog proračuna u 2006. godini bio smanjen na 3,0 posto BDP-a, kazavši kako je u 2003. godini deficit iznosio 6,2% BDP-a.

Ministar Šuker iznio je kako se očekuje ubrzanje rasta BDP-a na 4,4% u 2006. godini i daljnje povećanje prihoda od turizma. Također, upoznao je izaslanstvo s tijekom strukturnih reformi u zdravstvu, restrukturiranju brodogradnje i kazao kako Vlada RH želi što prije završiti proces privatizacije tako da u budućnosti privatni sektor bude generator gospodarskog rasta.

Predsjednik Odbora za financije CDU/CSU Oswald kazao je kako svi iznjeti pokazatelji pokazuju da su se svi napori isplatili i da je RH u tom kontekstu u posljednjih nekoliko godina postigla jako puno. Istaknuo je kako su hrvatsko-njemački, odnosno hrvatsko-bavarski odnosi, jako dobri.

Njemačko izaslanstvo posebno je pokazalo zanimanje za iskustva RH u suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom, prihode i izdatke iz državnog proračuna, pojednostavljenje procedure za otvaranje tvrtki, načine poticanja nataliteta, na čemu nastoji i Njemačka, i porezni sustav.

Ministar Šuker iznio je tijek dosadašnje suradnje hrvatskih vlasti s MMF-om i kazao kako se nalazimo pred zaključenjem stand-by aranžmana, čime se pokazuje da RH može samostalno voditi ekonomsku politiku.

Predsjednik Odbora za financije CDU/CSU Oswald zaželio je hrvatskoj strani sve najbolje u daljnjem vođenju javnih financija te istaknuo kako će srdačnost koja im je iskazana u Hrvatskoj prenijeti njemačkim državnim tijelima i zalagati se za interese Hrvatske.

S njemačke strane sastanku su prisustvovali predsjednik radne skupine za financije i proračun i član Odbora za financije Georg Fahrenschon, član Odbora za nadzor javne potrošnje Odbora za proračun Bartholomaus Kalb, zamjenik predsjednika Odbora za proračun Herbert Frankenhauser, bivša članica Pokrajinske skupine CSU-a Hannelore Roedel i zamjenik predsjednika i voditelj radne skupine za rad i socijalna pitanja Stefan Muller.

S hrvatske strane na sastanku su bili nazočni državni tajnik mr.sc. Ante Žigman, glavna državna rizničarka Vesna Orlandini, pomoćnica ministra Ana Hrastović, pomoćnica ministra Vlatka Ivandić, pomoćnica ministra Ivana Maletić, pomoćnik ministra Niko Raič i pomoćnik ministra Zdravko Marić.

 



Pisane vijesti