MF: OBRAčENO 70 POSTO POREZNIH PRIJAVA; REKORDER SA 6,17 MILIJUNA KUNA

Porezna uprava do konca prošlog tjedna obradila je gotovo 70 posto prijava poreza na dohodak za prošlu godinu i za sada rekordan dohodak od nesamostalnog rada - više od 6,17 milijuna kuna - zabilježen je u Zagrebu, dok je najviši dohodak od obrta i slobodnih zanimanja, više od 3,6 milijuna kuna, prijavljen u Požegi.

Prema podatcima Ministarstva financija, do kraja prošlog tjedna poreznici su obradili 633.796 ili 69,7 posto od ukupno 909.223 zaprimljene prijave poreza na dohodak za 2005. godinu.

Neki su područni uredi Porezne uprave već pri kraju toga posla - poreznici iz Požege obradili su više od 95 posto prijava, iz Bjelovara gotovo 93 posto, Slavonskog Broda 92,4 posto te Dubrovnika više od 91 posto prijava. U Zagrebu, u kojem je zaprimljeno i najviše godišnjih prijava poreza na dohodak, gotovo 237 tisuća za sada ih je obrađeno 57,5 posto.

Prema do sada obrađenim prijavama, povrat poreza ostvarilo je više od 577 tisuća obveznika kojima država treba vratiti više od milijardu kuna, dok državi na ime poreza na dohodak više od 34 tisuće građana treba uplatiti još 188,8 milijuna kuna.

Isplate povrata poreza idu redovito kako se prijave obrađuju, a bilježi se i značajan porast iznosa do sada izvršenog povrata, ističu iz Ministarstva.

Tako je do konca lipnja građanima temeljem rješenja o povratu poreza na račune već 'sjelo' više od 901 milijun kuna, što je čak 11,5 posto više nego li u istom razdoblju prošle godine.

Uz apsolutan primat već spomenutog poreznog obveznika iz Zagreba, na listi 20 poreznih obveznika s najvećim dohotkom od nesamostalnog rada su četiri obveznika s više od tri milijuna kuna (od 3,0 do 3,9 milijuna kuna) te 15 njih s više od dva milijuna kuna (od 2,01 do 2,88 milijuna kuna).

Ta lista gotovo je u potpunosti popunjena obveznicima iz Zagreba među koje se 'ugurao' samo jedan iz Zadra s dohotkom od 2,1 milijun kuna.

Nasuprot tomu, na listi 20 poreznih obveznika s najvećim dohotkom od obrta i slobodnih zanimanja su obveznici iz 11 hrvatskih gradova, najviše njih, pet iz Zagreba, po tri iz Siska i Rijeke, dva iz Zadra, te po jedan iz Koprivnice, Karlovca, Pazina, Splita, Krapine i Vukovara.

Na toj su listi dva porezna obveznika s prošlogodišnjim dohotkom višim od tri milijuna kuna te po devet njih s više od dva, odnosno više od 1,3 milijuna kuna.

Uz obveznika iz Požege koji je u djelatnosti trgovine na veliko ostatcima i otpacima u 2005. ostvario dohodak veći od 3,6 milijuna kuna, više od tri milijuna kuna (3,3 milijuna) imao je i odvjetnik iz Zagreba.

Odvjetnički poslovi su, uz cestovni prijevoz, i djelatnost koja prednjači na toj listi.

Među 20 najvećih dohodaka od obrta i slobodnih zanimanja troje je odvjetnika (uz već navedenog još jedan iz Zagreba sa 2,23 milijuna, te jedan iz Splita sa 2,04 milijuna), te tri obrtnika iz koja se bave cestovnim prijevozom roba (dva iz Siska sa 2,9, odnosno 1,5 milijuna kuna, te jedan iz Zadra sa 1,5 milijuna kuna).

Sa po dva predstavnika zastupljene su djelatnosti trgovine na veliko (uz već spomenutog rekordera iz Požege i jedan Zadranin koji je u trgovini na veliko voćem i povrćem u 2005. ostvario više od 1,5 milijuna kuna), graditeljstvo (visokogradnja je obrtniku iz Siska priskrbila 2,8 milijuna kuna, a ostali građevinski poslovi obrtniku iz Karlovca 2,11 milijun kuna), te opći mehanički radovi koji su obrtnicima iz Zagreba i Rijeke 'donijeli' 1,55, odnosno 1,52 milijuna kuna.

Uz njega na listi su iz Rijeke i jedan arhitekt (2,38 milijuna), te obrtnik iz djelatnosti vađenje ruda i kamena (2,37 milijuna).

Preostali obveznici na listi 20 najvećih obrtnika ili slobodnih zanimanja dolaze iz različitih djelatnosti - iznajmljivanje vlastitih nekretnina obveznik iz donijelo je 2,66 milijuna kuna dohotka, metalurgija obrtniku iz Pazina 2,08 milijuna, proizvodnja metalnih konstrukcija obvezniku iz Krapine 1,78 milijuna, ljekarna obvezniku iz Vukovara 1,62 milijuna, proizvodnja, rashladni i ventilacijski uređaji obrtniku iz Zagreba 1,55 milijuna kuna.

Listu 20 najvećih dohodaka od obrta i samostalnih zanimanja zaključuje obveznik iz Zagreba koji je u djelatnosti barovi za 2005. prijavio više od 1,33 milijuna kuna.(Hina)



Pisane vijesti