PORAST CROLEI INDEKSA U TRAVNJU UKAZUJE NA STABILAN RAST GOSPODARSTVA

CROLEI indeks, navješćujući pokazatelj industrijske proizvodnje, je u travnju u odnosu na ožujak godine 2006. porastao za 0.21 bod. Taj porast indeksa, zajedno s prethodna tri porasta, ukazuje na stabilan rast gospodarstva krajem trećeg ili početkom četvrtog tromjesečja. Komponente koje su iskazale porast u travnju u odnosu na ožujak 2006. su: promet u trgovini na malo, uvoz strojeva i transportnih uređaja, ukupna likvidna sredstva, gotov novac, kunski štedni i oročeni depoziti kod poslovnih banaka i devizne rezerve poslovnih banaka na oročene depozite i depozite s otkaznim rokom. Komponente koje su iskazale pad su: nominalna neto plaća po zaposlenome, zaposleni s evidencije, broj noćenja turista, nekonsolidirani prihodi državnog, županijskih i općinskih proračuna i kamatna stopa na tržištu novca.

Ako se sagleda kretanje navedenih komponenti prema simetričnom izračunu postotnih promjena do šest mjeseci unatrag, kod nekoliko se komponenti mogu uočiti tendencije. Nominalna je neto plaća po zaposlenome u tijeku prva tri mjeseca 2006. snažno rasla, pa je zbog toga pridonosila porastu prognostičkoga indeksa. Tendencija je rasta prekinuta padom u travnju 2006. Realni promet u trgovini na malo, iz mjeseca je u mjesec iskazivao padove, osim u siječnju i travnju 2006. Ukupna likvidna sredstva gotovo neprestano rastu, kao i kunski štedni i oročeni depoziti poslovnih banaka.

CROLEI (Croatian Leading Economic Indicator) na temelju tekućih kretanja vremenskih serija realnog, financijskog, fiskalnog i vanjskog sektora predviđa buduće kretanje industrijske proizvodnje. Komponente CROLEI indeksa su: promet trgovine na malo, zaposleni s evidencije, noćenja turista, nekonsolidirani proračunski prihodi, ukupna likvidna sredstva, gotov novac, kunski štedni i oročeni depoziti, devizne rezerve poslovnih banaka, nominalna neto plaća, uvoz strojeva i transportnih uređaja te kamatna stopa na tržištu novca na ostale kredite. S obzirom na važnost industrije u hrvatskom gospodarstvu, CROLEI indeks ima značajnu ulogu i u nagoviještanju ukupne gospodarske aktivnosti. Indeks je izrađen u suradnji Ekonomskog instituta Zagreb te Ministarstva financija i objavljuje se svaki mjesec u "Mjesečnom statističkom prikazu Ministarstva financija" od studenog 1995. godine (www.mfin.hr/str/7).



Pisane vijesti