DEFICIT DRŽAVNOG PRORAČUNA U PRVOJ POLOVICI GODINE DVOSTRUKO MANJI

Deficit državnog proračuna u prvoj polovici godine ostvaren je na dvostruko nižoj razini nego u istom razdoblju 2005. godine. Na dan 30. lipnja 2006. deficit državnog proračuna za prvih šest mjeseci 2006. godine iznosio je 2,1 milijardu kuna, što u odnosu na prvih šest mjeseci 2005. godine, kada je iznosio 4,3 milijarde kuna, predstavlja smanjenje za čak 2,2 milijarde kuna. Promatramo li ostvarenje deficita u odnosu na bruto domaći proizvod, razvidno je da je u prvoj polovici godine deficit državnog proračuna ostvaren na razini od 0,9 posto bruto domaćeg proizvoda, što je za cijeli postotni bod manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Smanjenje deficita državnog proračuna rezultat je značajnog porasta prihoda u prvoj polovici godine od 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi državnog proračuna, ostvareni u iznosu od 45,3 milijarde kuna do 30. lipnja 2006., rezultat su ubrzane gospodarske aktivnosti o čemu svjedoče svi makroekonomski pokazatelji, ponajviše rast bruto domaćeg proizvoda od 6 posto u prvom tromjesečju 2006., no također i efikasnijeg rada Porezne uprave kao i zadiranja u područje sive ekonomije. Pritom, važno je istaknuti da su najveći međugodišnji rast zabilježili prihodi od poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit.
S druge strane, ukupni rashodi državnog proračuna u prvoj polovici godine u potpunosti su se kretali u skladu s planom te su u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli za 5,4 posto. Ostvareni u iznosu od 47,4 milijarde kuna, ukupni su rashodi najvećim dijelom posljedica kretanja rashoda poslovanja koji su također porasli za 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Takvo je kretanje u skladu s porastom mase plaće i socijalnih izdvajanja za temeljna prava hrvatskih građana.
Nedvojbeno je stoga, da fiskalna politika vođena snažnom fiskalnom konsolidacijom i štednjom viška prihoda s uspjehom ostvaruje svoj cilj smanjenja fiskalnog deficita. Smanjenje deficita i nastavak orijentacije države na domaće zaduživanje su doprinosi nositelja fiskalne politike stabilizaciji, a potom i smanjenju vanjskog zaduženja.



Pisane vijesti