OBRAčENA POLOVICA POREZNIH PRIJAVA, REKORDAN DOHODAK 3,9 MILIJUNA KUNA

ZAGREB, 4. lipnja 2006. (Hina) - Porezna uprava do konca svibnja obradila je više od polovice godišnjih prijava poreza na dohodak za 2005. godinu, a do sada obrađeni podatci pokazuju da je najveći dohodak od nesamostalnog rada, u iznosu od 3,9 milijuna kuna, ostvaren u Zagrebu.

Najveći dohodak od obrta i slobodnih zanimanja pak, od 3,6 milijuna kuna, prijavio je poduzetnik iz Požege i to u djelatnosti trgovina na veliko ostacima i otpacima.

Poreznici su do kraja svibnja obradili 493.472 godišnje prijave poreza na dohodak, što je 54,4 posto od ukupno zaprimljenih 907.122 prijava.

Prema podatcima Porezne uprave, od do sada obrađenih godišnjih prijava povrat poreza ostvaruje 458.575 građana i njima se treba vratiti 786,1 milijun kuna.

Iz Ministarstva financija napominju da isplate idu redovno kako se prijave obrađuju, a do konca svibnja građanima je već isplaćeno 672,6 milijuna kuna preplaćenog poreza, što je 3,1 posto više nego u isto vrijeme lani.

Podatci za gotovo 500 tisuća do sada obrađenih godišnjih prijava pokazuju da nešto više od četiri posto građana, ili njih 20.715 državi treba uplatiti 113,7 milijuna kuna.

Prema do sada obrađenim prijavama, dohodak od nesamostalnog rada veći od tri milijuna kuna u prošloj je godini ostvarilo troje poreznih obveznika iz Zagreba.

Za sada je rekorder obveznik s dohotkom većim od 3,9 milijuna kuna, a slijede obveznik sa oko 3,5 milijuna, te sa nešto više od tri milijuna kuna.

Statistika Porezne uprave o obrađenim prijavama pokazuje da je na listi 20 poreznih obveznika s najvećim dohotkom od nesamostalnog rada jedanaest obveznika prijavilo dohodak veći od dva milijuna kuna (od 2,07 do 2,78 milijuna kuna), a preostalih šest dohodak veći od 1,5 milijun kuna (od 1,7 do 1,94 milijuna kuna).

Zanimljivo je također da je na listi 20 najvećih dohodaka od nesamostalnog rada njih čak 19 iz Zagreba, a među njih 'ugorao' se samo jedan iz Zadra s prošlogodišnjim dohotkom od 2,1 milijun kuna.

Na listi 20 poreznih obveznika s najvećim dohotkom od obrta i slobodnih zanimanja su obveznici iz 12 hrvatskih gradova, od čega njih pet iz Zagreba, četiri iz Siska, po dva iz Splita i Požege.

Listu predvodi obveznik iz Požege koji je u trgovini na veliko ostacima i otpacima lani ostvario dohodak od 3,66 milijuna kuna.

Prema do sada obrađenim prijavama, slijede dva obveznika iz Siska - sa dohotkom od 2,9 milijuna kuna u djelatnosti cestovnog prijevoza roba, te 2,8 milijuna kuna u djelatnosti podizanja zgrada (visokogradnja).

Od iznajmljivanja vlastitih nekretnina obveznik iz Koprivnice u 2005. ostvario je dohodak od 2,66 milijuna kuna, a slijede arhitekt iz Rijeke sa 2,38 milijuna, te odvjetnik iz Zagreba sa 2,23 milijuna kuna.

Više od dva milijuna kuna dohotka u prošloj godini, ostvarili su i obrtnik iz Karlovca (2,11 milijun u građevinskim poslovima), iz Pazina (2,08 milijuna u matalurškoj djelatnosti), te iz Splita (2,04 milijuna u odvjetničkim poslovima).

Slijedi obrtnik iz Krapine u proizvodnji metalnih konstrukcija sa 1,78 milijuna kuna, dok je ljekarna obvezniku iz Vukovara u 2005. priskrbila dohodak od 1,62 milijuna kuna, a proizvodnja rashladne i ventilacijske opreme obvezniku iz Zagreba dohodak od 1,53 milijuna kuna.

Više od milijun kuna od obrta i slobodnih zanimanja u prošloj je godini ostvarilo još dvoje obveznika iz Siska (1,5 milijuna kuna u cestovnom prijevozu roba i 1,1 milijuna u uslugama povezanim sa šumarstvom), jedan iz Zadra (1,5 milijuna u trgovini na veliko voćem i povrćem), troje obveznika iz Zagreba (1,3 milijuna u djelatnosti barovi, 1,2 milijuna u cestovnom prijevozu roba i 1,1 milijun u ostalim poslovnim djelatnostima), te jedan iz Splita (1,2 milijuna kuna u djelatnosti rušenje građevinskih objekata i zemljani radovi).

Listu 20 najvećih dohodaka od obrta i slobodnih zanimanja, prema do sada obrađenim poreznim prijavama, zaključuje obveznik iz Požege sa 1,1 milijun kuna ostvarenih u uslužnoj djelatnosti, u biljnoj proizvodnji i uređivanju kraja.(Hina)



Pisane vijesti