USKORO ZAKON O UNUTARNJOJ FINANCIJSKOJ KONTROLI U JAVNOM SEKTORU

Ministarstvo financija u lipnju ove godine Vladi planira uputiti prijedlog zakona o unutarnjoj financijskoj kontroli u javnom sektoru, najavljeno je danas na prezentaciji revizije u javnom sektoru u Ministarstvu financija.

Sustav unutarnje kontrole trenutno je reguliran posebnom strategijom te pravilnikom o unutarnjoj reviziji proračunskih korisnika, a do sada su neovisne revizije uspostavljene u svim ministarstvima, u fondovima, u Vladi i Saboru, radi se na njenoj uspostavi u Uredu predsjednika Republike, te u lokalnim jedinicama.

Državni unutarnji revizor nova je profesija za koju je potrebna visoka stručna sprema i stručno ovlaštenje ministra financija. U procesu edukacije, koji traje godinu, odnosno godinu i pol, je 115 revizora, od kojih je njih 37 već dobilo certifikat, ističu u Ministarstvu.

Zakonom koji se najavljuje regulirat će se pak i pitanje imenovanja koordinatora za financijsko upravljanje i unutarnje kontrole i, prema potrebi, financijskih kontrolora.

Prema najavama iz Ministarstva financija, ne bi se išlo na obvezu financijskih kontrolora, a jedan od razloga je i što bi to usporilo proces donošenja odluka.

Po informacijama koje ima Ministarstvo, primorsko-goranski župan (Zlatko Komadina) je imenovao posebnog financijskog kontrolora i tek nakon njegova odobrenja potpisuje dokumente.

U Ministarstvu ističu da posebno žele ojačati sustav financijskog upravljanja i unutarnje kontrole, posebice sustav prethodne kontrole, odnosno u poslovni i proces donošenja odluka ugraditi metode i procedure kojima se nastoji spriječiti nezakonito i neracionalno trošenje sredstava.

Uz unutarnju reviziju i sustav financijskog upravljanja i unutarnje kontrole postoje još dva oblika kontrole trošenja proračunskih sredstava. Riječ je o proračunskom nadzoru kojega obavljaju inspektori proračunskog nadzora, odnosno poseban odjel u okviru Državne riznice, te o Državnom uredu za reviziju, neovisnom tijelu koje odgovara Hrvatskom saboru.(Hina)



Pisane vijesti