CROLEI INDEKS: PORAST U OŽUJKU 0,04 BODA - TREĆI UZASTOPNI PORAST INDEKSA NAVJEŠĆUJE STABILAN RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE

CROLEI - složeni prognostički indeks hrvatskoga gospodarstva u ožujku je u odnosu na veljaču godine 2006. porastao za 0,04 boda. Radi se o trećem uzastopnom porastu, počevši od siječnja 2006. Budući da CROLEI ima horizont predviđanja od šest mjeseci, najnoviji porast CROLEI uz poraste u siječnju i veljači, govori da se u slijedećih šest mjeseci može očekivati da obujam industrijske proizvodnje stabilno raste.

Ta prognoza ne isključuje povremene, primjerice jednomjesečne padove u aktivnosti gospodarstva, ali zato isključuje značajnije zaokrete u gospodarskoj aktivnosti. Od jedanaest komponenti složenoga prognostičkoga indeksa, prema nominalnim je vrijednostima čak devet komponenti iskazalo porast u odnosu na prethodni mjesec. No, za potrebu izračuna indeksa, komponente se deflacioniraju i desezoniraju, pa se potom računaju simetrične postotne promjene indikatora. Kao rezultat tih postupaka, izostaje utjecaj cijena na varijable i, naposljetku, serije su "izglađenije". Kao posljedica toga, u ožujku je šest navješćujućih indikatora iskazalo pad, a njih pet porast.

CROLEI (Croatian Leading Economic Indicator) na temelju tekućih kretanja vremenskih serija realnog, financijskog, fiskalnog i vanjskog sektora predviđa buduće kretanje industrijske proizvodnje. Komponente CROLEI indeksa su: promet trgovine na malo, zaposleni s evidencije, noćenja turista, nekonsolidirani proračunski prihodi, ukupna likvidna sredstva, gotov novac, kunski štedni i oročeni depoziti, devizne rezerve poslovnih banaka, nominalna neto plaća, uvoz strojeva i transportnih uređaja te kamatna stopa na tržištu novca na ostale kredite. S obzirom na važnost industrije u hrvatskom gospodarstvu, CROLEI indeks ima značajnu ulogu i u nagoviještanju ukupne gospodarske aktivnosti. Indeks je izrađen u suradnji Ekonomskog instituta Zagreb te Ministarstva financija i objavljuje se svaki mjesec u "Mjesečnom statističkom prikazu Ministarstva financija" od studenog 1995. godine (www.mfin.hr/str/7)



Pisane vijesti