PREZENTACIJA NOVOG KOMPJUTERIZIRANOG PROVOZNOG POSTUPKA

Carinska uprava predstavila je danas CARDS 2002 twinning projekt "Novi kompjuterizirani provozni postupak - NCTS", koji se provodi u suradnji s Carinskom upravom Republike Austrije, a predstavlja sastavni dio prilagodbi hrvatskog carinskog sustava u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

NCTS, prema riječima člana poslovnog tima za provedbu ovog projekta Vladimira Glumca iz Carinske uprave, predstavlja modernizirani, kompjuterizirani europski provozni sustav, kojim je obuhvaćeno 4.000 carinskih ispostava, i to u 25 zemlja članica EU, četiri zemlje EFTA-e te Rumunjskoj, odnosno u potpisnicama Konvencije o zajedničkom provoznom postupku.

U okviru ovog twinning projekta Hrvatska se tehnički, organizacijski i kadrovski priprema za pristupanje Konvenciji, a cilj je Carinske uprave Konvenciji pristupiti i prije članstva Hrvatske u EU, odnosno do početka 2008.

NCTS sustav je temeljen na elektronskim procesima, odnosno zamjeni carinskih deklaracija i ostalih dokumenata u papirnom obliku elektronskim porukama koje se razmjenjuju među carinskim ispostavama unutar sustava, čiji jednoobrazni rad omogućava bolju kontrolu i osiguranje u provozu.

Ujedno, dodao je Glumac, njime se skraćuje vrijeme čekanja na graničnim prijelazima, smanjuju troškovi i omogućava veća transparentnost provoza, što predstavlja prednost ne samo za prijevoznike, carinske otpremnike i carinsku službu, već i za cijelo gospodarstvo.

Primjerice, dolaskom robe iz Ukrajine kojoj je konačno odredište Lisabon na carinsku ispostavu na granici Rumunjske, carinski se postupak obavlja na toj ispostavi te započinje provoz kroz teritorij svih zemalja potpisnica Konvencije bez dodatnih carinskih procedura sve do odredišta, pojasnio je nacionalni koordinator za provozne postupke Bosiljko Zlopaša.

Za sada se NCTS odnosi samo na cestovni prijevoz. EU priprema sustave za željeznički, vodeni i zračni promet, čiji će razvoj i implementaciju sve do konačnog početka potpunog funkcioniranja tog sustava planiranog za 2010. godinu pratiti i Hrvatska, koja trenutno ima status "treće zemlje".(Hina)



Pisane vijesti