SEMINAR O OFF SHORE ZONAMA I VRIJEDNOSNIM PAPIRIMA

U organizaciji Odjela za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX) Europske komisije i Ministarstva financija, Ureda za sprječavanje pranja novca 11. i 12. svibnja 2006., održan je stručni seminar o off shore zonama i vrijednosnim papirima.

Tijekom dvodnevnog seminara, predstavnici Ureda za sprječavanje pranja novca Republike Hrvatske, Deviznog inspektorata, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) te predstavnici Europske komisije, Ureda za sprječavanje pranja novca iz Republike Slovenije i predstavnik Komisije za financijske usluge iz off shore zone Guernsey, predočili su hrvatsko i slovensko zakonodavstvo, te mogućnost razmjene podataka s institucijama iz off shore zona kao i zakonodavstvo Europske unije s naglaskom na praktična iskustva u sprječavanju korištenja off shore zona za pranje novca, kao i o nadzoru nad poslovanjem s vrijednosnim papirima.

Predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca gosp. Ivica Maros u svom je uvodnom izlaganju rekao da su investicijski fondovi i društva za upravljanje investicijskim fondovima, te burze i brokeri, kao obveznici po Zakonu o sprječavanju pranja novca, dužni prijavljivati Uredu svaku sumnju na pranje novca ili financiranje terorizma, te poduzimati prateće mjere kao što je osiguravanje odgovarajuće izobrazbe za osoblje i uspostavljanje primjerenih preventivnih procedura i politika.

Vezano za temu off shore zona, gosp. Maros je istaknuo da u smislu njihove veće kooperativnosti i približavanja svjetskim standardima razmjene financijsko-obavještajnih podataka, međunarodna zajednica pokušava raznim mjerama, konvencijama i političkim utjecajima na tom području pozitivno djelovati.

Ovim se seminarom jasno iskazuje interes Republike Hrvatske za aktivnim sudjelovanjem u borbi protiv pranja novca kroz poslovanje u off shore zonama i putem tržišta vrijednosnih papira prihvaćanjem međunarodnih standarda u cijelosti.

Seminar je bio namijenjen ovlaštenim osobama za provođenje mjera za sprječavanje pranja novca iz banaka, investicijskih fondova i društava za upravljanje investicijskim fondovima, burzama i brokerima, nadzornim službama Ministarstva financija (Porezne uprave, Carinske uprave, Deviznog inspektorata i Ureda za sprječavanje pranja novca), te HNB-u, HABOR-u, FINA-i, SDA-i, HANFA-i, POA-i, MUP-u, USKOK-u i Državnom odvjetništvu.



Pisane vijesti