MINISTAR ŠUKER NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI EUROPSKE BANKE ZA OBNOVU I RAZVOJ (EBRD) U LONDONU

Hrvatsko izaslanstvo na čelu s ministrom financija Ivanom Šukerom će u razdoblju od 20. do 23. svibnja 2006. godine sudjelovati na redovitoj Godišnjoj skupštini Guvernera Europske banke za obnovu i razvoj koja se održava u Londonu.

Tijekom Godišnje skupštine Guvernera EBRD-a ministar Šuker i delegacija Republike Hrvatske održat će niz bilateralnih sastanaka.

Među najvažnijim sastancima su sastanak s predsjednikom EBRD-a, g. Jean Lemierre-om i njegovim suradnicima, te sastanci s tehničkim timovima o postojećim i potencijalnim projektima.

U ovoj godini Vlada Republike Hrvatske razmatra izdavanje tri državna jamstva za projekte: dovršetka autoceste Rijeka-Zagreb, izgradnju riječke zaobilaznice i za projekt luke Ploče. Ostala suradnja Republike Hrvatske i EBRD-a odnosi se na sufinanciranje fondova Europske unije kao što je već potpisani projekt vodovod i kanalizacija uz jamstvo grada Karlovca, gdje je EBRD taj projekt sufinancirao uz ISPA bespovratna sredstva Europske unije, te na poticanje ulaganja EBRD-a u privatni sektor na način da EBRD sudjeluje u kapitalu i upravljanju poduzeća.

Ministar Šuker također će se sastati i sa povjerenikom Uprave za ekonomska i financijska pitanja Europske komisije, g. Joaquin Almunia te s ministrom financija Mađarske, Janosom Veresom.

Uz ministra Šukera, na godišnjoj skupštini sudjelovat će državni tajnik mr.sc. Ante Žigman, pomoćnica ministra Ana Hrastović i pomoćnik ministra Hrvoje Radovanić.

EBRD najmlađa je međunarodne financijska institucija osnovana 1991. godine te je Republika Hrvatska postala njenom članicom 15. travnja 1993. godine. Od tada do danas ukupna vrijednost ulaganja EBRD-a u Republici Hrvatskoj iznosi 1,6 milijardi EUR za ukupno 60 projekata uključujući 5 regionalnih, čija ukupna vrijednost iznosi preko 4 milijarde EUR-a. Preko 60% EBRD-ovog portfelja uloženo je u privatni sektor dok je ostatak uložen u javni sektor. Republika Hrvatska potpisala je tri javna zajma s EBRD-om koji su u otplati te 12 projekata uz državno jamstvo.



Pisane vijesti