POTPISANI UGOVORI KOJI ĆE PRIDONIJETI JAČANJU KONKURENTNOSTI POLJOPRIVREDE

Ministar financija Ivan Šuker i direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku Anand K. Seth potpisali su danas ugovor o zajmu za Projekt usklađivanja hrvatskog poljoprivrednog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije, vrijedan 25,5 milijuna eura, te ugovor o darovnici u iznosu od četiri milijuna eura koju je odobrila nizozemska Zaklada za razvoj.

Rok otplate zajma, kako je pojasnio ministar Šuker, je 15 godina s počekom od pet godina i kamatom od 3,25 posto. Projekt usklađivanja poljoprivrednog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU pridonijet će i uspješnoj akreditaciji sustava za SAPARD predpristupna sredstva.

Odobravanjem ovog zajma, kazao je Šuker, Svjetska banka se u Hrvatskoj ponovo predstavila kao najvažnija financijska institucija koja kontinuirano podupire gospodarski i socijalni razvoj i reforme Hrvatske na putu prema tržišnom gospodarstvu i ulasku u EU.

Anand Seth je izrazio je uvjerenje kako će projekt pomoći u ostvarivanju ciljeva koji se odnose na usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s onim u EU, ali i u podizanju konkurentnosti hrvatske poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković također je kazao kako će projekt pomoći poljoprivrednom sektoru da se integrira u tržište EU, te je podsjetio na reforme koje se provode kako bi se povećala konkurentnost poljoprivrede.

Što se pak tiče sredstava nizozemske darovnice Šuker je kazao kako je riječ o četvrtoj darovnici Nizozemske, koja je zadnje 2-3 godine odobrila 6 milijuna eura darovnica. Dvije darovnice, podsjetio je, bile su odobrene Ministarstvu financija za potporu razvoja Državne riznice, treća Hrvatskim vodama i ova današnja poljoprivredi.

Na potpisivanju je istaknuto kako ugovor o bespovratnim sredstvima nizozemske Vlade predstavlja najveću pojedinačnu darovnicu koja je odobrena za neki projekt Ministarstva poljoprivrede.

Projekt usklađivanja poljoprivrednog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, kako je rečeno, pomoći će u jačanju potencijala za apsorbiranje financijske pomoći EU na području poljoprivrede.

Njime će se također podržati razvoj Hrvatske agencije za hranu, stvoriti pretpostavke za hrvatsko pridržavanje sanitarnih i fitosanitarnih zahtjeva EU-a, u Osijeku će se izgraditi laboratorija za GMO itd.(Hina)



Pisane vijesti