MINISTRI EU POZDRAVILI DRUGI HRVATSKI PRETPRISTUPNI EKONOMSKI PROGRAM

Ministar financija Ivan Šuker prisustvovao je danas na sastanku ministara gospodarstva i financija Europske unije i zemalja pristupnica i kandidata u Bruxellesu. Na sastanku su ministri, zajedno s predstavnicima Europske komisije i Europske središnje banke te središnjih banaka zemalja pristupnica i kandidata raspravljali o ekonomskoj politici i strukturnim izazovima, uključujući i, u svezi s njihovom pripremom za ulazak u EU, fiskalni nadzor i koordinaciju ekonomske politike od dana pristupanja. Sastanak je okončan donošenjem zajedničkog zaključka o ekonomskoj politici zemalja pristupnica i kandidata koje su one predstavile u svojim Pretpristupni ekonomskim programima.

Ministri su pozdravili Pretpristupni ekonomski program 2006.-2008. Republike Hrvatske te potvrdili ostvaren značajan napredak u preobrazbi hrvatskog gospodarstva. Program su ocijenili kao sveobuhvatan dokument ekonomske politike koji ocrtava solidan i dosljedan srednjoročni makroekonomski okvir. Istaknuli su da je hrvatsko gospodarstvo u posljednje vrijeme obilježeno ubrzanim rastom uz nisku inflaciju i stabilnost tečaja, a nastavljena je i fiskalna prilagodba. Ministri su zaključili da kombinacija politika iz programa, koja se sastoji od politike daljnje fiskalne prilagodbe i monetarne politike usmjerene na ostvarenje stabilnosti, djeluje primjerenom za rješavanje pitanja makroekonomskih neravnoteža pod specifičnim hrvatskim okolnostima. Planirani program strukturnih reformi smatraju ambicioznim, a njegov naglasak na poticanje dinamike privatnog sektora primjerenim te podupiru hrvatske vlasti da i dalje nastave rješavati strukturne probleme u gospodarstvu.

Hrvatska kreće ove godine u izradu svojeg trećeg Pretpristupnog ekonomskog programa koji će obuhvatiti razdoblje 2007.-2009.



Pisane vijesti