CROLEI INDEKS "“ PORAST INDEKSA U VELJAČI NAVJEŠĆUJE NASTAVAK RASTA GOSPODARSTVA

CROLEI indeks - navješćujući pokazatelj kretanja hrvatskoga gospodarstva u veljači je iskazao porast od 0.47 bodova. To je drugi uzastopni porast indeksa, počevši sa siječnjem godine 2006. Posljednja dva porasta indeksa u budućnosti se odnose na kretanje gospodarstva krajem drugog ili u tijeku trećeg tromjesečja. Prema vrijednostima indeksa, u tome bi razdoblju gospodarstvo trebalo stabilno rasti. Ta će prognoza imati veću vjerojatnost ostvarenja ukoliko indeks također poraste u ožujku jer metoda preporuča tri uzastopna porasta indeksa za relativno pouzdano predviđanje porasta gospodarstva.

U veljači je, od ukupno 11 komponenti indeksa, porast iskazalo devet desezoniranih komponenti. Stoga je indeks difuzije kao udio komponenti koje su iskazale porast u ukupnim komponentama iznosio gotovo 82 posto. Komponente - navješćujući indikatori hrvatskoga gospodarstva koje su iskazale porast su: neto plaća po zaposlenome, zaposleni s evidencije, broj noćenja turista, uvoz strojeva i transportnih uređaja, nekonsolidirani prihodi proračuna, M4, gotov novac, štedni i oročeni kunski depoziti i kamatnjak na tržištu novca. Dvije komponente koje su u odnosu na protekli mjesec iskazale pad su: promet u trgovini na malo i devizne rezerve poslovnih banaka. Te su obje serije u posljednjih šest mjeseci pale čak pet puta, pridonoseći time padu prognostičkoga indeksa.

CROLEI (Croatian Leading Economic Indicator) na temelju tekućih kretanja vremenskih serija realnog, financijskog, fiskalnog i vanjskog sektora predviđa buduće kretanje industrijske proizvodnje. Komponente CROLEI indeksa su: promet trgovine na malo, zaposleni s evidencije, noćenja turista, nekonsolidirani proračunski prihodi, ukupna likvidna sredstva, gotov novac, kunski štedni i oročeni depoziti, devizne rezerve poslovnih banaka, nominalna neto plaća, uvoz strojeva i transportnih uređaja te kamatna stopa na tržištu novca na ostale kredite. S obzirom na važnost industrije u hrvatskom gospodarstvu, CROLEI indeks ima značajnu ulogu i u nagoviještanju ukupne gospodarske aktivnosti. Indeks je izrađen u suradnji Ekonomskog instituta Zagreb te Ministarstva financija i objavljuje se svaki mjesec u "Mjesečnom statističkom prikazu Ministarstva financija" od studenog 1995. godine (www.mfin.hr/str/7).



Pisane vijesti