ŠUKER NA NEWYORŠKOJ BURZI O UVRŠTENJU INA-E

Hrvatski ministar financija Ivan Šuker posjetio je u utorak u New Yorku burzu NYSE i razgovarao o mogućnosti uvrštenja INA-e na tu burzu.

Šuker se susreo s predsjednicom New York Stock Ehchange-a (NYSE) Catherine Kinney koja je istaknula dobro gospodarsko stanje u Hrvatskoj, uspješno provedene fiskalne reforme te brzi napredak Hrvatske prema Europskoj uniji, priopćilo je izaslanstvo ministarstva financija nakon susreta.

Kinney je ministru Šukeru "predložila da razmotri veću ulogu NYSE u budućem izlasku na tržište hrvatskih trgovačkih društava, poput INA-e i drugih", navodi se u priopćenju.

"Podržavajući strategiju Republike Hrvatske za jačanjem domaćeg tržišta kapitala predsjednica Kinney je izrazila i spremnost NYSE da tijekom većih budućih privatizacija uvijek bude dodatno tržište, uz hrvatske burze", dodaje se.

NYSE, najveća američka burza, proteklih je godina sudjelovala u 91 uspješnoj privatizaciji, a od ukupnog broja dionica kojima se trguje u Ney Yorku oko 20 posto čine dionice neameričkih trgovačkih društava.

Kinney smatra kako je prednost trgovanja hrvatskim dionicama na NYSE likvidnost američkog tržišta i veliki broj potencijalnih ulagača. To bi bilo i turistički privlačno za Hrvatsku jer bi američki ulagači postali svjesniji i drugih mogućnosti koje pruža Hrvatska, kaže se u priopćenju.

"Američki ulagači žele ulagati u neameričke dionice, a posebno ih zanimaju dionice trgovačkih društava manjih zemalja poput naše budući da ulaganje u hrvatske dionice uistinu znači ulaganje u državu Hrvatsku", zaključuje se u priopćenju.

Konačnu odluku o tome na kojoj će burzi INA biti uvrštena donijet će hrvatska Vlada temeljem prijedloga privatizacijskog savjetnika.

Kinney je predložila Šukeru da u NYSE uputi svoje kolege ili djelatnike Zagrebačke burze kako bi im se pobliže pojasnile tržišne strategije i tehnološka postignuća burze.

Šuker je pozvao Kinney da posjeti Hrvatsku što je ona prihvatila.(Hina)



Pisane vijesti