ŠUKER IMAO NIZ SUSRETA U SVJETSKOJ BANCI NA PROLJETNOJ SKUPŠTINI BANKE I MMF-A

Hrvatski ministar financija Ivan Šuker imao je u subotu niz susreta u Svjetskoj banci u okviru skupine zemalja kojoj pripada i Hrvatska.

Šuker je sudjelovao na redovitom sastanku konstitutivne skupine Svjetske banke u kojoj je Hrvatska i sastao se s novim izvršnim direktorom Svjetske banke Janom Willemom van der Kaaijem, priopćilo je izaslanstvo ministarstva financija koje sudjeluje na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kaaij u Odboru izvršnih direktora Svjetske banke u ime konstitutivne skupine koju vodi Nizozemska uz Hrvatsku predstavlja i Izrael, Cipar, Ukrajinu, Gruziju, Armeniju, Moldaviju, Rumunjsku, Bugarsku, BiH i Makedoniju.

Na skupštini Svjetske banke i MMF-a u subotu i nedjelju, osim Šukera, sudjeluje i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski. Tijekom skupštine Šuker i Rohatinski imaju niz bilateralnih susreta s dužnosnicima tih svjetskih financijskih institucija.

Za vrijeme sastanka konstitutivne skupine Šuker se sastao s ministrima financija i guvernerima središnjih banaka svih njezinih članica s kojima, kako stoji u priopćenju, ministarstvo financija ima "iznimno dobru suradnju".

Na Šukerovu susretu s nizozemskim ministrom financija Gerritom Zalmom pohvaljena je suradnja nizozemskog i hrvatskog ministarstva financija koja je rezultirala odobravanjem znatnih iznosa bilateralnih darovnica Hrvatskoj za potporu provedbi projekata Svjetske banke, ističe se u priopćenju.

Nedavno je potpisana darovnica od 2 milijuna dolara za projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području, a početkom svibnja se planira darovnica od 4 milijuna dolara za projekt usklađenja hrvatske poljoprivrede s pravnom stečevinom Europske unije.

Kaaij je u ime Nizozemske izrazio potporu njegova ureda Hrvatskoj u odboru izvršnih direktora Svjetske banke kao i spremnost da ojača suradnju s Hrvatskom novom darovnicom nizozemske skupine u iznosu od 60.000 eura ministarstvu financija za projekt jačanja upravljanja ljudskim resursima, dodaje se u priopćenju.

Šuker će se u nedjelju susresti s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i srednju Aziju Shigeom Katsuom s kojim će razgovarati o budućim zajmovima Svjetske banke Hrvatskoj.(Hina)

 



Pisane vijesti