DRŽAVNI TAJNIK ŽIGMAN DODIJELIO ODLIKOVANJE REDA HRVATSKOG PLETERA GOSP. LEMORU ZA POSEBAN DOPRINOS NA PODRUČJU OSIGURANJA U RH

Državni tajnik Ministarstva financija mr.sc. Ante Žigman dodijelio je u ime ministra financija Ivana Šukera odlikovanje Reda hrvatskog pletera njemačkom državljaninu gospodinu Ulfu Lemoru, kojega je odlikovao Predsjednik Republike, a ministra financija ovlastio da mu dodijeli odlikovanje za poseban doprinos na području osiguranja i njegovu razvoju te prijateljstva prema Republici Hrvatskoj. Odlikovanje gospodina Lemora predložio je Hrvatski ured za osiguranje.

Na dodjeli odlikovanja prisustvovali su predstavnici Hrvatskog ureda za osiguranje i osiguravatelja u RH te veleposlanstva Savezne Republike Njemačke.

"Gospodin Ulf Lemor je svojim djelovanjem i učinkom na području osiguranja u Republici Hrvatskoj, svojom opetovanom podrškom te dokazanim prijateljstvom prema Hrvatskoj svakako zaslužio ovo visoko državno odlikovanje", kazao je državni tajnik mr.sc. Ante Žigman. Istaknuo je, kako je Članstvo Hrvatskog ureda za osiguranje u MGA (Međunarodni garancijski sporazum) od neprocjenjive važnosti za hrvatsku državu i njezino gospodarstvo, a posebice za turizam.

Gospodin Ulf Lemor ugledan je stručnjak na području osiguranja u Europskoj uniji koji je u prvim mjesecima osamostaljenje Republike Hrvatske, kao tadašnji direktor njemačkog nacionalnog ureda ishodio odluku njemačkih vlasti da vozila s novim HR registracijskim pločicama slobodno i bez plaćanja graničnog osiguranja ulaze u Njemačku, odnosno na područje Europske unije. Tada su hrvatski vozači pri ulasku u druge države nailazili na ozbiljne probleme. Pri ulasku u svaku državu morali su plaćati vrlo skupo granično osiguranje, jer je njihova zelena karta nakon raspada bivše države postala nevažeća.

Svojim aktivnostima pružio je veliku podršku Hrvatskom uredu za osiguranje za prijem u članstvo Sustava Zelene karte osiguranja, te kasnije prijem u članstvo MGA (Međunarodni garancijski sporazum), koji je Republici Hrvatskoj omogućio integriranje na području osiguranja motornih vozila sa zemljama Europske unije, odnosno cijelim Europskim gospodarskim prostorom. Navedeno članstvo omogućuje nesmetano kretanje motornim vozilima po cijelom području EU, odnosno zemalja članica MGA i ima veliku važnost za RH u gospodarskom smislu.

Gospodin Lemor je predsjednik savjeta Ureda zelene karte osiguranja (Council of Bureaux) sa sjedištem u Londonu, direktor njemačkog nacionalnog Ureda zelene karte osiguranje iz Hamburga, te kao predstavnik sektora osiguranja u Europskoj uniji kao direktor podružnice Udruge njemačkih osiguravatelja (Gesamtverband der Deutchen Versicherungswrtschaft e.V.) sa sjedištem u Bruxellesu.



Pisane vijesti