ŠUKER: OCJENE MMF-A REZULTAT SVEGA UČINJENOG U PROTEKLE 2,5 GODINE

Ministar financija Ivan Šuker izrazio je danas zadovoljstvo ocjenama MMF-a nakon drugog pregleda stand by aranžmana, ističući da je to rezultat svega što je učinjeno u protekle gotovo dvije i pol godine.Opća konsolidacija javnih financija morala je dati rezultata, drago nam je što su to međunarodne financijske institucije prepoznale, kazao je ministar Šuker u telefonskoj izjavi za Hinu.

Izvršni odbor MMF-a zaključio je da je Hrvatska postigla značajan napredak u provedbi mjera dogovorenih stand by aranžmanom, te prihvatio njegovo produljenje do 15. studenog ove godine.

Ministar je podsjetio na ocjenu prve zamjenice direktora MMF-a Anne Krueger da su dobri rezultati "podržani impresivnim kombiniranim fiskalnim prilagodbama", te ocjenu stalnog predstavnika MMF-a u Hrvatskoj Athanasiosa Vamvakidisa o "znatno poboljšanoj fiskalnoj transparentnosti".

To je, uz strukturne reforme poduzete u 2005., rezultiralo gospodarskim rastom u prošloj godini od 4,3 posto, završetkom godine u okviru planiranog proračunskog deficita od 4,2 posto BDP-a, a u proračun za ovu godinu uključeni su svi proračunski korisnici i njihovi prihodi, istaknuo je Šuker.

Nisu, dodaje, zaboravljene ni socijalni potrebe i proračun za ovu godinu našao je ravnotežu između potreba gospodarstva i socijalnih potreba.

Ministar financija naglašava kako se Vlada uspjela uhvatiti u koštac i s problemom sive ekonomije.

Potkrepljuje to podatcima da su s današnjim danom proračunski prihodi za oko 15 posto viši nego u istom razdoblju lani, da su istodobno prihodi od PDV-a veći za čak 28 posto, a bilježi se i rast prihoda od trošarina i to za oko 10 posto na godišnjoj razini.

To su rezultati ekonomske politike ove Vlade, kaže Šuker.

Ministar je istaknuo i da je Hrvatska započela s restrukturiranje HŽ-a, da se do lipnja očekuje donošenje programa restrukturiranja hrvatske brodogradnje, itd.

Vezano za daljnje reforme ministar je podsjetio da se oko 70 posto proračuna odnosi na zdravstvo, plaće i mirovine.

Zdravstvena reforma krenula je u nekoliko etapa kako to ne bi bila preveliki udar na standard i socijalni status, rekao je Šuker, dodajući i da je donijet novi Zakon o državnim službenicima, a izrađuje se i zakon o plaćama državnih službenika čime bi se osigurala profesionalizacija i depolitizacija državne uprave.

Ministar financija izrazio je uvjerenje da će Vlada premijera Ive Sanadera biti prva Vlada koja će uspješno završiti svoj stand by aranžman s MMF-om, te da bi nakon njegova završetka mogla ići na mnogo slobodniji aranžman.

Hrvatska nije u problemima kao što je bila prije dvije, tri godine, neće biti potrebe za stand by aranžmanom već slobodnijim aranžmanom koji bi trajao do prijema Hrvatske u EU, kazao je Šuker.

Bitno je u listopadu, studenom uspješno okončati stand by aranžman, što će biti potvrda fiskalne i ekonomske politike Vlade i Hrvatske narodne banke, zaključio je ministar financija.(Hina)



Pisane vijesti