OSNOVANA HRVATSKA REVIZORSKA KOMORA

Hrvatska revizorska komora, strukovna organizacija svih revizorskih društava, samostalnih revizora, zajedničkih revizorskih ureda i ovlaštenih revizora koji posluju na teritoriju Hrvatske osnovana je u subotu, 18. ožujka 2006. godine u Zagrebu.

Osnivačka skupština Komore okupila je predstavnike 161 revizorske tvrtke, od ukupno njih 311 koje poslove revizije obavljaju temeljem odobrenja Ministarstva financija, a za predsjednicu Komore izabrana je Ana Krivičić, direktorica revizorske tvrtke Inženjerski biro-revizija d.o.o. iz Rijeke.

Ministar financija Ivan Šuker revizore je pozvao da se ne dijele na "velike" i "male", da ne dozvole da ih "trka za poslom" razjedini i dovodi do neslaganja u bitnim pitanjima za njihovu struku. I "mali" revizori s vremenom će jačati i neminovno će to doći do spajanja malih tvrtki i samostalnih revizora kako bi se mogli dobivati veći revizorski poslovi, kazao je ministar. Ako tako ne bude, neki drugi će "uzeti vrhnje", a hrvatski revizori "mrvice", upozorio je ministar.

To je poruka i predsjednika Hrvatske gospodarske komore i čelnog čovjeka "Kraša" Nadana Vidoševića koji kaže da i "Kraš" plaća velike novce stranim revizorskim kućama, iako to za njih uglavnom rade domaći revizori, a tek se neke stvari verificiraju u sjedištima stranih tvrtki.

Glavna državna revizorica Šima Krasić založila se za suradnju sve tri revizije - državne, komercijalne i unutarnje. Udruženi možemo dati više, kvalitetnije i bolje, ne samo na hrvatskom tržištu, već i šire, poručila je, dodavši da državnoj reviziji stižu zahtjevi za pružanjem pomoći iz BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore a što može biti poticaj i za komercijalnu reviziju.

Osnivanje Hrvatske komore revizora predviđeno je novim Zakonom o reviziji, kojega je Hrvatski sabor usvojio krajem prošle godine.

Komora će, kako je to kazao ministar Šuker, uspostaviti "pravila igre" po kojima će se revizija provoditi, što se odnosi i na revizijske standarde i kodeks etike revizora.

Komora treba ustrojiti registre revizorskih tvrtki, samostalnih i ovlaštenih revizora, provoditi daljnju izborazbu revizora i dodjelu certifikata.

Ministar je podsjetio da je revizija prvenstveno ispitivanje objektivnosti i realnosti financijskih izvještaja, te da mnoge poslovne odluke menadžment može lakše donositi nakon revizorskih izvještaja. (Hina)



Pisane vijesti