NASTAVLJEN UBRZANI RAST INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE U VELJAČI

U veljači 2006. godine nastavljen je ubrzan rast industrijske proizvodnje koji je na međugodišnjoj razini iznosio 7,3%. Tako visok rast najviši je u posljednjih osam mjeseci, a on još više dobiva na važnosti ukoliko se uzme u obzir činjenica o jednakom broju radnih dana u veljači 2006. i 2005. godine. Trend indeks ukupne industrijske proizvodnje veći je za 0,3% u veljači u odnosu na siječanj 2006. godine. S obzirom da je i u siječnju zabilježen visok rast industrije, međugodišnji rast u prva dva mjeseca 2006. godine iznosio je 6,6%.

Gledano prema glavnim industrijskim grupacijama najviši rast proizvodnje u prva dva mjeseca 2006. godine zabilježen je kod kapitalnih proizvoda (11,9%) što daje naznake daljnjeg rasta proizvodnje i u budućem razdoblju s obzirom da kapitalni proizvodi nisu namijenjeni za potrošnju već daljnju proizvodnju. Od ostalih kategorija najviši rast zabilježen je kod trajnih proizvoda za široku potrošnju (9,4%) dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda porasla za 6,5%, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 4,2% te energije 3,4%. Promatrano prema djelatnostima, rudarstvo i vađenje u prva dva mjeseca 2006. godine zabilježilo je rast od 7,9%, opskrba električnom energijom, plinom i vodom rast od 6,1% dok je prerađivačka industrija koja ima najveći udio u ukupnoj industrijskoj proizvodnji (81,8%) zabilježila rast od 6,3%. Najveći doprinos rastu prerađivačke industrije došao je od proizvodnje hrane i pića koja je porasla za 6,7% te proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (23,4%) dok od ostalih kategorija visoke stope rasta bilježe proizvodnja strojeva i uređaja (42,9%) i proizvodnja radiotelevizijskih i komunikacijskih alata i opreme (31,6%).

Uz industrijsku proizvodnju, na nastavak ubrzane gospodarske aktivnosti početkom godine ukazuje i kretanje ostalih makroekonomskih pokazatelja. Tako podaci ukazuju da je u siječnju 2006. godine realni rast trgovine na malo iznosio 3,6%, rast turističkih noćenja iznosio je 13,2% dok je robni izvoz rastao brže od robnog uvoza treći mjesec zaredom. Navedena kretanja utjecala su i na smanjenje nezaposlenosti te se broj nezaposlenih osoba u veljači na međugodišnjoj razini smanjio za 16,5 tisuća. Uzimajući u obzir navedena kretanja čini se realnim očekivati njihov pozitivan doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda te nastavak njegova ubrzanog rasta i u prvom tromjesečju 2006. godine.



Pisane vijesti