IZDAVANJE POTVRDA O VISINI DOHOTKA/ DOBITI UOBIČAJENO KAO I SVAKE GODINE

Potvrde o visini dohotka/dobiti Porezna uprava Ministarstva financija izdaje na temelju podataka s kojima raspolaže u svojim evidencijama, a navedeni podaci prikupljeni su iz IP obrazaca (Podaci o plaći, mirovini, doprinosima, porezu i prirezu u godini), godišnjih prijava poreza na dohodak te godišnjih prijava poreza na dobit, koje su isplatitelji plaće odnosno obveznici navedenih poreza dužni dostaviti Poreznoj upravi. Kvalitetne potvrde mogu se izdati jedino na temelju provjerenih i obrađenih podataka.

Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o porezu na dobit propisani su rokovi za dostavljanje navedenih izvješća odnosno prijava i to: za IP obrazac - do kraja siječnja tekuće godine za prethodnu godinu, za godišnju prijavu poreza na dohodak - do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu i za godišnju prijavu poreza na dobit - do kraja travnja tekuće godine za prethodnu godinu (odnosno najkasnije 4 mjeseca nakon isteka razdoblja za koje se utvrđuje porez). Nakon zaprimanja navedenih izvješća u Poreznoj upravi se obavlja unos, provjera i obrada zaprimljenih podataka. Porezna uprava zaprimila je 901.326 godišnjih prijava poreza na dohodak za 2005. godinu, a dosada je unijeto oko 64 posto poreznih prijava.

Potvrde o visini dohotka/dobiti izdaju se sistemski iz baza Informacijskog sustava Porezne uprave - ISPU na temelju unijetih i obrađenih podataka, putem posebne aplikacije, koja se zbog čestih promjena zakonskih propisa, gotovo svake godine mora prilagođavati fondu raspoloživih, odnosno traženih podataka.

Tako je i ove godine u tijeku izrada dopuna postojeće aplikacije za izdavanje potvrda za koju je predviđeno da će biti u funkciji sredinom mjeseca travnja 2006. godine.

Kada je riječ o potvrdama o visini dohotka za ostvarivanje prava na dječji doplatak, potvrdama za oslobođenje od plaćanja participacije te ostvarivanje drugih socijalnih prava, dogovorena je razmjena točno određenog fonda podataka po poreznim obveznicima, s HZMO i HZZO, putem magnetnih medija. Ovu razmjenu podataka očekujemo već sredinom travnja 2006. godine, nakon unosa podataka iz IP obrazaca te unosa većeg dijela godišnjih prijava poreza na dohodak za 2005. godinu.

Pored izdavanja potvrde sistemskim putem, postoji i mogućnost izdavanja potvrde „ručno" u slučaju kada porezni obveznik dostavi potrebne dokumente - IP obrazac i godišnju prijavu poreza na dohodak, uz napomenu da je potvrda izdana na bazi neobrađenih i neverificiranih podataka.

Imajući u vidu broj poreznih obveznika za koje je potrebno unijeti i obraditi podatke te zakonom propisane rokove za njihovo dostavljanje od strane obveznika, početkom godine, odnosno u prvom tromjesečju, Porezna uprava još ne može, a nije niti prethodnih godina u ovo doba, raspolagati svim potrebnim podacima za izdavanje potvrda.

Iz svega navedenog proizlazi da se kvalitetna i točna potvrda o visini dohotka odnosno dobiti za prethodnu godinu može izdati, kao i svake godine, sistemski iz baza ISPU, na bazi unesenih, provjerenih i obrađenih podataka, što znači u drugom tromjesečju.



Pisane vijesti