CROLEI INDEKS: U SLJEDEĆIH ŠEST MJESECI OČEKUJE SE NASTAVAK UMJERENOG RASTA REALNE EKONOMSKE AKTIVNOSTI U HRVATSKOM GOSPODARSTVU

U siječnju 2006. godine CROLEI indeks je ostvario rast vrijednosti u iznosu od 0.03 boda. Od ukupno jedanaest komponenti indeksa, šest ih je iskazalo pad vrijednosti, četiri su komponente zabilježile rast, dok se vrijednost jedne komponente nije promijenila u odnosu na prethodni mjesec. Zbog toga je difuzni indeks, koji se računa kao udio prethodećih pokazatelja koji iskazuju porast u ukupnom broju serija, u siječnju 2006. iznosio 36.4 posto.

S obzirom na to da je nakon vrlo blagoga pada vrijednosti indeksa iz mjeseca prosinca 2005. slijedio jednako tako blag porast vrijednosti indeksa u siječnju, može se zaključiti da se u sljedećih šest mjeseci očekuje nastavak umjerenoga rasta realne ekonomske aktivnosti u hrvatskome gospodarstvu.

U strukturi CROLEI indeksa, šest komponenti je zabilježilo pad desezonirane vrijednosti, dok su četiri komponente indeksa ostvarile rast desezonirane vrijednosti. Pad desezoniranih vrijednosti zabilježen je u uvozu strojeva i transportnih uređaja iz sektora međunarodne trgovine, u ukupnim likvidnim sredstvima, u deviznim rezervama poslovnih banaka, u gotovom novcu te u štednim i oročenim depozitima poslovnih banaka iz monetarnog sektora, kao i u nekonsolidiranim prihodima državnih, županijskih i općinskih proračuna iz fiskalnog sektora. S druge strane, sve su četiri komponente iz realnoga sektora iskazale rast desezonirane vrijednosti u odnosu na mjesec prosinac 2005., a to su; nominalna neto plaća po zaposlenome, promet u trgovini na malo, broj noćenja turista i zaposleni s evidencije u tijeku mjeseca. Kamatna stopa na tržištu novca iz monetarnog sektora ostala je na razini iz prethodnoga mjeseca.

Značajno je napomenuti da vrijednosti gotovo svih komponenti u promatranom vremenskom razdoblju ili osciliraju ili imaju dugotrajni trend rasta. Jedino promet u trgovini na malo bilježi pad u trajanju od šest mjeseci, a koji je završen porastom trgovinske aktivnosti u siječnju 2006. Naime, od sredine trećeg tromjesečja 2005. bilježi se smanjenje razine desezoniranog prometa u trgovini na malo. Nakon visoke godišnje stope rasta trgovine na malo od 6,0 posto u drugom tromjesečju 2005, njezin je godišnji rast usporio na 2,7 posto u trećem tromjesečju i na 2,1 posto u četvrtom tromjesečju 2005. Podaci o zalihama u industriji, kao i podaci o usporavanju rasta uvoza trajnih i netrajnih roba za široku potrošnju također govore o slabljenju domaće potražnje za potrošnim dobrima koja se očitovala stagnacijom aktivnosti u trgovini na malo. Ta je stagnacija prometa u trgovini na malo, prema najnovijim podacima, prekinuta porastom prometa u siječnju.

CROLEI (Croatian Leading Economic Indicator) na temelju tekućih kretanja vremenskih serija realnog, financijskog, fiskalnog i vanjskog sektora predviđa buduće kretanje industrijske proizvodnje. Komponente CROLEI indeksa su: promet trgovine na malo, zaposleni s evidencije, noćenja turista, nekonsolidirani proračunski prihodi, ukupna likvidna sredstva, gotov novac, kunski štedni i oročeni depoziti, devizne rezerve poslovnih banaka, nominalna neto plaća, uvoz strojeva i transportnih uređaja te kamatna stopa na tržištu novca na ostale kredite. S obzirom na važnost industrije u hrvatskom gospodarstvu, CROLEI indeks ima značajnu ulogu i u nagoviještanju ukupne gospodarske aktivnosti. Indeks je izrađen u suradnji Ekonomskog instituta Zagreb te Ministarstva financija i objavljuje se svaki mjesec u "Mjesečnom statističkom prikazu Ministarstva financija" od studenog 1995. godine (www.mfin.hr/str/7).



Pisane vijesti