ŠUKER: 2005. DEFICIT PRORAČUNA 4,2 POSTO BDP-A

Deficit opće države u prošloj godini iznosio je 9,3 milijarde kuna, odnosno 4,2 posto BDP-a, što je u skladu s planom, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker.

Time je ostvarena značajna makroekonomska prilagodba od 0,7 postotnih poena (2004. deficit je iznosio 4,9 posto BDP-a), kazao je, podsjećajući da se u ovoj godini planira deficit od 3,3 posto BDP-a.

Nastave li se pozitivni makroekonomski trendovi i rast državnih prihoda sigurno ćemo razmišljati o određenim zakonskim promjenama i (poreznom) rasterećenju, kazao je Šuker na današnjem susretu s novinarima.

No, napominje da treba sačekati još pet, šest mjeseci i vidjeti jesu li nastavljeni pozitivni trendovi iz prošle i s početka ove godine.

Smatra također kako su u cijeni rada najveće opterećenje doprinosi što potkrepljuje i podatkom da se primjerice kod opterećenja na neto plaću od oko 3.700 kuna oko 90 posto opterećenja odnosi na doprinose za zdravstveno i mirovinsko, a samo oko 10 posto na poreze.

No, upozorava i na deficit zdravstvenog i mirovinskog sustava, činjenicu da smanjenje doprinosa za jedan postotni poen ne znači puno za plaće, ali za proračun znači oko milijardu kuna manji prihod.

Ističe kako su dobri makroekonomski pokazatelji u prošloj godini nastavljaju i u prva dva mjeseca ove godine - industrijska je proizvodnja u siječnju porasla za 5,9 posto u odnosu na siječanj prošle godine, broj noćenja i dolazaka turista u siječnju je na međugodišnjoj razini premašio 15 posto, zabilježene su i 12.772 osobe, ili 3,9 posto manje nezaposlenih nego u siječnju 2005., a stopa nezaposlenosti u tom se razdoblju smanjila za 0,7 posto.

Sve to ima dobru refleksiju i na proračun, i u prva dva mjeseca ove godine proračunski su prihodi porasli za 1,8 milijardi kuna, odnosno za 16 posto.

Uz dobre makroekonomske pokazatelje, ministar Šuker rast prihoda proračuna i u prošloj godini za 6,5 posto (pri čemu poreznih prihoda za 7,2 posto, a od doprinosa za 6,2 posto), kao i u prva dva mjeseca ove godine objašnjava i promjenama u metodologiji rada Porezne uprave i zahvaćanjem dijelom i sive ekonomije.

Kontinuirano se prati i kupnja skupih automobila, jahti, pa je primjerice u Zagrebu obavljeno oko 500 provjera, a Carinska uprava kontrolira i privremeni uvoz brodova, rekao je ministar.

Uvođenje imovinskih kartica, ponovio je, stvar je političkog konsenzusa. Sve dok se on ne postigne teško će se ostvariti, kazao je.

Ministar nije želio govoriti o sadržaju pisma namjere koje Vlada upućuje MMF-u čiji bi Odbor direktora uskoro trebao odlučivati o dosadašnjoj provedbi i mogućem produženju stand by aranžmana s Hrvatskom.

Vjerojatno će se taj aranžman nastaviti do listopada ove godine, kazao je Šuker koji očekuje i uspješan završetak tog stand by-a.

Nakon toga, u nastavku suradnje s MMF-om Šuker očekuje kako će se postići daleko slobodniji aranžman koji bi vjerojatno trajao do ulaska Hrvatske u EU.(Hina)



Pisane vijesti