ŠUKER: ZAKONOM OMOGUĆITI ČIŠĆENJE BILANCI ZA 200-NJAK TVRTKI

Posebnim zakonom moglo bi se regulirati, odnosno omogućiti čišćenje bilanci za oko 200 tvrtki u većinskom vlasništvu države čija je bilanca opterećena dugovanjima prema državi, a koje imaju robnu marku i sve pretpostavke da pozitivno posluju, najavio je danas ministar financija Ivan Šuker.

Riječ je dvjestotinjak tvrtki, kao npr. Zdenki ili Dalmacijavinu, tvrtkama koje imaju brand, ali i obveze, npr. dugovanja za mirovinsko i zdravstveno, PDV, porez na dohodak. Mnoge od tih obveza daleko su veće od knjigovodstvene vrijednosti tih tvrtki i da iziđu na tržište ne mogu se prodati, kazao je ministar na susretu s novinarima.

Ukupna dugovanja tih tvrtki procjenjuje na oko 4,5 milijarde kuna.

Zakonom i programom restrukturiranja za svaku tvrtku omogućilo bi se, kako kaže Šuker, čišćenje bilance, ne otpis, a nakon toga te bi se tvrtke mogle prodati na burzi ili natječajem i taj bi prihod bio prihod državnog proračuna.

Ministar se zalaže za zakonsko reguliranje kako bi se izbjeglo bilo kakvo diskreciono pravo. Tako bi se, kaže, točno znalo na koje se to tvrtke odnosi i onemogućile diskrecione odluke.

Šuker nije želio davati nikakav točan rok za predlaganje tog zakona, poručujući tek da je rok čim prije.

Potrebno je, naime, dodaje, i s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja naći model restrukturiranja koji bi bio u skladu sa zakonodavstvom EU, a napominje kako su nešto slično napravili i Slovenci.

Ističe i kako bi se u programu restrukturiranja odredile kontrolne točke za njegovu provedbu, te kako bi se na predloženi način moglo spasiti nekoliko tisuća radnih mjesta.(Hina)



Pisane vijesti