ODRŽAN SEMINAR O BORBI PROTIV PRANJA NOVCA U KASINIMA I OSIGURAVAJUĆIM DRUŠTVIMA

U organizaciji Odjela za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX) Europske komisije i Ministarstva financija, Ureda za sprječavanje pranja novca 16. i 17. veljače 2006., održan je stručni seminar o borbi protiv pranja novca u kasinima i osiguravajućim društvima.

Tijekom dvodnevnog seminara, predstavnici Ureda za sprječavanje pranja novca, Porezne uprave, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) te predstavnici Europske komisije i nadzornih službi iz Velike Britanije i Portugala, predočili su hrvatsko zakonodavstvo i zakonodavstvo Europske unije s naglaskom na praktična iskustva u sprječavanju pranja novca u kasinima i društvima za osiguranje.

Predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca Ivica Maros u svom je uvodnom izlaganju rekao da su kasina i društva za osiguranje, kao obveznici po Zakonu o sprječavanju pranja novca, dužni prijavljivati Uredu svaku sumnju na pranje novca ili financiranje terorizma, te poduzimati prateće mjere kao što je osiguravanje odgovarajuće izobrazbe za osoblje i uspostavljanje primjerenih preventivnih procedura i politika.

Ono što je veoma važno, rekao je Maros, da se u zakonodavnu regulativu vezanu za kasina i društva za osiguranje u cijelosti implementiraju međunarodni standardi u cilju zadovoljavanja kriterija podobnosti («fit and proper criteria») za vlasnike i članove uprave, utvrđuje identitet stvarnog vlasnika, provodi postupak licenciranja te izravni nadzor kasina i osiguravajućih društava, a vezano za provođenje mjera za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma.

Ovim se seminarom jasno iskazuje interes Republike Hrvatske za aktivnim sudjelovanjem u borbi protiv pranja novca u kasinima i društvima za osiguranje prihvaćanjem međunarodnih standarda u cijelosti.

Seminar je bio namijenjen ovlaštenim osobama za provođenje mjera za sprječavanje pranja novca iz društava za osiguranje, nadzornim službama Ministarstva financija (Porezne uprave, Carinske uprave, Deviznog inspektorata i Ureda za sprječavanje pranja novca), Hrvatskoj Lutriji, HANFA-i, POA-i, MUP-u, USKOK-u i Državnom odvjetništvu.



Pisane vijesti