SEMINAR O METODOLOGIJI RADA I SURADNJI UNUTARNJIH I DRŽAVNIH REVIZORA

Uz kontrolu trošenja javnih sredstava, zadaća unutarnje i državne revizije trebala bi biti i inicijativa za promjenu propisa koji se ne primjenjuju ili se loše primjenjuju, primjerice razmotriti model nabave lijekova kako bi se iz izvješća države revizije moglo izbrisati da se dvije, tri milijarde kuna za lijekove utroše protivno zakonu, istaknuo je danas ministar financija Ivan Šuker.

I u zadnjem izvješću državne revizije naveden je podatak o 3,5 milijardi kuna utrošenih protivno propisima o javnoj nabavi, a u Hrvatskoj se deset godina lijekovi nabavljaju kako se nabavljaju, kazao je ministar na prvom zajedničkom seminaru unutarnjih i državnih revizora o metodologiji rada i suradnji državnih i unutarnjih revizora.

Šuker je istaknuo kako je cilj doći do toga da se u raspravi o izvješću o državnoj reviziji raspravlja kako je i na što trošen novac, a ne na temelju tog dokumenta slušati "neargumentirana politička prepucavanja".

Prvi zajednički sastanak unutarnjih i državnih revizora ocijenio je velikim iskorakom u funkcioniranju javnih financija, a glavna državna revizorica Šima Krasić kao cilj ističe jačanja unutarnjeg i vanjskog nadzora nad trošenjem javnih sredstava na svim razinama.

Preko unutarnje revizije možemo napraviti puno toga da vanjska revizija bude bolja, da imamo puno više bezuvjetnih mišljenja o trošenju sredstava kod proračunskih korisnika, kazala je, ocjenjujući da se u protekle dvije godine krenulo jako naprijed s ustrojem unutarnje financijske kontrole.

Vlada je sredinom 2005. donijela Strategiju razvoja unutarnje financijske kontrole, a unutarnja bi se revizija trebala ustrojiti kod svakog proračunskog korisnika. Do sada je izobrazbu prošlo 80 unutarnjih revizora, u tijeku je izobrazba njih 25, a tijekom ove godine planira se obuhvatiti još 60 kandidata.

Državni ured za reviziju radi već 11 godina i trenutno ima 224 ovlaštena državna revizora.

Poslovi unutarnje i državne revizije neće se preklapati, ali bi se te dvije službe trebale nadopunjavati, surađivati, istaknuto je na seminaru koji je okupio stotinjak unutarnjih i državnih revizora.

Uloga je unutarnje revizije kontroliranje, revidiranje i izvještavanje o korištenju sredstava, a ima i savjetodavnu ulogu s ciljem poboljšanja poslovanja kako bi se čelnicima proračunskih korisnika pomoglo u ostvarenju njihovih osnovnih ciljeva i zadaća.

Cilj unutarnje kontrole je upozoriti na licu mjesta na određene nepravilnosti, unaprijediti i poboljšati cjelokupno poslovanje organizacije, ona radi kontinuirano tijekom godine, a državna revizija dolazi na kraju, njena je uloga ispitivanje zakonitosti, ispitivanje i ocjenjivanje financijskih izvještaja i transakcija korisnika proračuna i lokalnih jedinica.



Pisane vijesti