OBJAVLJEN MJESEČNI STATISTIČKI PRIKAZ MINISTARSTVA FINANCIJA ZA MJESEC PROSINAC 2005. GODINE BR. 122

Ministarstvo financija objavilo je Mjesečni statistički prikaz za mjesec prosinac 2005. godine br. 122 s podacima o proračunu, izvanproračunskim fondovima, konsolidiranoj središnjoj državi, rezultatima aukcija trezorskih zapisa, dugu opće države te unutarnjem dugu konsolidirane središnje države za studeni 2005.

Ukupni prihodi konsolidirane središnje države ostvareni su na razini 82,571 milijardi kuna što u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine predstavlja povećanje od 7,4%.

Najveći doprinos rastu ukupnih prihoda konsolidirane središnje države dali su prihodi od poreza na dodanu vrijednost koji su zabilježili međugodišnje povećanje od 8,4%, zatim prihodi od doprinosa za socijalno osiguranje s međugodišnjim ostvarenim rastom od 6,1% te prihodi od poreza na dobit koji su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabilježili porast od 27,1%. U isto vrijeme, rashodi konsolidirane središnje države su dosegli razinu od 83,523 milijardi kuna što predstavlja povećanje od 6% u odnosu na isto razdoblje 2004. godine.

Najveći doprinos rastu rashoda konsolidirane središnje države dali su rashodi za naknade zaposlenima koji su zabilježili međugodišnji porast od 5%, zatim rashodi za socijalne naknade s zabilježenim godišnjim porastom od 2,6%, rashodi za korištenje dobara i usluga s godišnjim rastom od 9,4% , rashodi za kamate s zabilježenim međugodišnjim rastom od 15,5% te ostali rashodi s godišnjim rastom od 17%.

Neto stjecanje nefinancijske imovine konsolidirane središnje države je u prvih jedanaest mjeseci 2005. godine ostvareno na razini od 5,649 milijardi kuna te je zabilježilo međugodišnje smanjenje od 26,3% prvenstveno kao rezultat smanjenog obima izgradnje autocesta u 2005. godini u usporedbi s godinom ranije. Neto pozajmljivanje/zaduživanje odnosno mjera manjka / viška konsolidirane središnje države sukladno GFS 2001 metodologiji za prikaz državnih financija, izraženo kao razlika prihoda, rashoda i neto stjecanja nefinancijske imovine, je u prvih jedanaest mjeseci 2005. ostvareno na razini -6,602 milijarde kuna.

Ovakvo ostvarenje neto pozajmljivanja/zaduživanja predstavlja međugodišnje smanjenje od 31,3% odnosno izraženo u postotku bruto domaćeg proizvoda predstavlja međugodišnje smanjenje od 1,7 postotna boda.

Mjesečni statistički prikaz Ministarstva financija br. 123, s podacima za prosinac 2005. godine očekuje se krajem veljače 2006. godine.



Pisane vijesti